Μεγαλύτερες διαστάσεις πήρε σήμερα το ποτάμι της λάβας που ρέει από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στην ισπανική περιοχή της Λα Πάλμα απ’ τη στιγμή που το βόρειο τμήμα του κρατήρα κατέρρευσε το προηγούμενο βράδυ προκαλώντας εντυπωσιακές εκρήξεις, αλλά οι αρχές δεν προχώρησαν σε περαιτέρω εκκενώσεις.

Παρά την εκτεταμένη δραστηριότητα, η λάβα φάνηκε να ακολουθεί ανάλογη πορεία με τα προηγούμενα πύρινα ποτάμια και να αποφεύγει περιοχές που μέχρι σήμερα έχουν γλιτώσει την καταστροφή, ανέφερε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών Άνχελ Τόρες.

«Έπρεπε να δώσουμε εντολή για ορισμένα lockdowns λόγω της ποιότητας του αέρα, διότι δεν σχεδιάζουμε να απομακρύνουμε άλλο κόσμο», σχολίασε.

Ο Τόρες είπε μάλιστα ότι το ηφαίστειο είχε εκλύσει περίπου τρεις φορές το υλικό που είχε εκλυθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης έκρηξης του νησιού το 1971, στο ένα τέταρτο του χρόνου.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να αγοράσει περίπου 300 σπίτια για τη φιλοξενία όσων έχασαν την κατοικία τους και είπε ότι είναι ακόμα νωρίς  για να εκτιμηθεί το μέγεθος της συνολικής καταστροφής.

«Είμαστε στο μέσον αυτού…εάν η λάβα συνεχίσει να εκλύεται στην ίδια ποσότητα με αυτή που είδαμε χθες βράδυ, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη», δήλωσε ο Τόρες.

Σχεδόν 1.000 κτίρια έχουν καταστραφεί από την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου, στις 19 Σεπτεμβρίου, και 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, κυρίως από τις πόλεις Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε.