Πάνω από χίλια μέλη αντιπροσωπειών περίμεναν περισσότερο από μία ώρα στην ουρά για να παρευρεθούν στις σημερινές εναρκτήριες ομιλίες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στην Γλασκώβη, με την πλειοψηφία να φορά προστατευτικές μάσκες για την αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19.

Πάντως, η τήρηση των μέτρων για την κοινωνική αποστασιοποίηση έμοιαζε αδύνατη, καθώς ο κόσμος κατευθυνόταν προς τις περιστρεφόμενες θύρες εισόδου για τους ελέγχους ασφαλείας και για να επιδείξει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ που επιβεβαίωναν ότι δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Η Τερέζε Κούμπκοβα της αντιπροσωπείας της Τσεχικής Δημοκρατίας που περίμενε έξω από την “μπλε ζώνη” της διάσκεψης για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, τους επικεφαλής επιχειρήσεων, τους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και τους δημοσιογράφους δήλωσε: «Είμαστε τυχεροί, τουλάχιστον δε βρέχει» ενώ μια ομάδα ακτιβιστών φώναζε συνθήματα και είχε βάλει να ακούγεται ένα Rmix ηλεκτρονικής μουσικής, με ομιλίες που είχε εκφωνήσει στο παρελθόν η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών πρέπει να υποβάλουν καθημερινά αρνητικά αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορωνοϊό, ώστε να επιτρέπεται να εισέλθουν στον χώρο της διάσκεψης. Η αμερικανική αντιπροσωπεία, ανακοίνωσε πως το πρωί το τεστ του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν αρνητικό.

Μερικοί από τους ηγέτες, κατέφτασαν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Jaguar, δίνοντας το στίγμα για τη διάσκεψη αυτή, που έχει στόχο τον προγραμματισμό της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.