Ήταν αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη όταν κυκλοφόρησε στη αγορά η πληροφορία ότι ο αμερικάνικος τραπεζικός κολοσσός της JP Morgan ενδιαφερόταν να αποκτήσει συμμετοχή στην ανερχόμενη ελληνική εταιρεία ψηφιακών συναλλαγών Viva Wallet. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως η JP Morgan αποτιμούσε τη Viva Wallet πάνω από 1,5 δισ. ευρώ!

Την ίδια ώρα ο ιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της Viva Χάρης Καρώνης υποστήριζε σε όποιον τον ρωτούσε ότι δεν πουλάει, καθώς οι προοπτικές της εταιρείας του αξίζουν ακόμη μεγαλύτερης αποτίμησης. Όλα έμοιαζαν σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας: Ο θείος Σαμ από την Αμερική να ανεμίζει τα δολάρια για μια ελληνική start up και ο επιχειρηματίας να έχει κλείσει τα αυτιά του και να μην ακούει τις «σειρήνες» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Και όμως έτσι ακριβώς έγινε. Το χρυσοφόρο deal έκλεισε πριν από τρεις ημέρες έχοντας λίγο -πολύ τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Η JP Morgan απέκτησε το 49% της Viva Wallet από τρεις μετόχους μειοψηφίας (το Ηedosophia Fund 25%, το Family Office της Μαριάννας Λάτση 14% και την Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου 10%). Eπίσης, οι ιδρυτικοί μέτοχοι της Viva Xάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο του 51% και συνεχίζουν να «τρέχουν» την εταιρεία.

Επίσημη πληροφόρηση για την αποτίμηση της συναλλαγής δεν υπάρχει, αλλά όλα συγκλίνουν πως η JP Morgan αποτίμησε μετοχές και (τα λιγοστά) δάνεια στα 2 δισ. ευρώ! Aυτό σημαίνει πως τα τρία funds εισέπραξαν αθροιστικά περίπου 1 δισ. ευρώ, αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες από την ημέρα που αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επένδυση της Μαριάννας Λάτση στη Viva Wallet δεν ξεπερνούσε τα 6 εκατ ευρώ και της Deca τα 15 εκατ. ευρώ. Αν επαληθευτούν οι παραπάνω αποτιμήσεις το family office της κυρίας Λάτση εισέπραξε για να αποχωρήσει από τη Viva περίπου 260 εκατ ευρώ και η Deca 190 εκατ ευρώ.

Όσο για τους ιδρυτικούς μετόχους, με την παραπάνω συναλλαγή πιστοποίησαν ότι οι μετοχές που κατέχουν αξίζουν περί το 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα αξιοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές τους κινήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η JP Morgan υπέγραψε shareholders agreement με τον Χάρη Καρώνη, που κανείς δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνει, αλλά ο λογικός συνειρμός που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι ο τραπεζικός κολοσσός με κεφαλαιοποίηση 420 δισ. δολάρια δύσκολα θα αρκεστεί να παραμείνει με μειοψηφική συμμετοχή τη Viva Wallet. Ήδη σχεδιάζεται αύξηση κεφαλαίου στη Viva ύψους 200 εκατομμυρίων που θα καλυφθεί εξ΄ ολοκλήρου από την JP Morgan.

πηγή iefimerida.gr