«Εάν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ…» τόνισε χαρακτηριστικά προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στον καλό συνάδελφο Γιώργο Αυτιά και στον ΣΚΑΪ. Και έχει απόλυτα δίκιο ο πρωθυπουργός. Κάτι πρέπει, κάτι έπρεπε πιο σωστά να είχε γίνει με την οπαδική βία που σκορπά τον θάνατο, επειδή κάποιος φίλαθλος είναι, ανήκει, υποστηρίζει άλλη ομάδα! Έτσι, έπειτα από λίγες ημέρες, οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν αυστηρά μέτρα καταπολέμησης της βίας, με κυριότερο την κατάργηση, την αναστολή της λειτουργίας όλων των συνδέσμων οπαδών μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2022! Και ακόμη κάθε ομάδα θα έχει μία μόνο λέσχη, και μάλιστα στην πόλη όπου έχει την έδρα της η ομάδα! Φυσικά και πολύ σωστά αυξάνεται η ποινή τιμωρίας για εγκλήματα της οπαδικής βίας, με φυλάκιση έως και πέντε χρόνια!

Το ζητούμενο όμως, τα ερωτήματα όμως, είναι εάν τα μέτρα αυτά θα τηρηθούν Εάν και πως θα εφαρμοστούν; Θα υπάρξει η συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων με τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ; Και φυσικά δεν πρέπει να μας διαφεύγει αυτό που ο λαός μας λέει: «Στην Ελλάδα, όλα τα μέτρα κρατάνε μόνο τρεις ημέρες»! Για το τελευταίο μάλιστα λέγονται και γράφονται πολλά. Δεν είναι ψέματα, το έχουμε ζήσει όλοι άλλωστε πως κατά καιρούς «τα αυστηρά μέτρα» που πάρθηκαν από διάφορες υπηρεσίες εφαρμόστηκαν στο ακέραιο τις πρώτες 3 με 4, άντε 5 ημέρες. Έπειτα τα αυστηρά μέτρα χαλάρωσαν και στο τέλος ξεχάστηκαν! Βέβαια, η εφαρμογή αυτών των μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας και γενικότερα της βίας θα επιβληθεί, γιατί το κακό παράγινε! Δεν πάει άλλο! Και όπως καταλαβαίνετε, αυτό έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία για όλους μας. Είναι ακόμη νωπό το αίμα του 19 χρόνου Άλκη που πλήρωσε με τη ζωή του, επειδή ήταν άλλη ομάδα από αυτή που υποστήριζαν οι δολοφόνοι του!

Εκεί όπου η Πολιτεία πρέπει πλέον να ρίξει όλο το βάρος της είναι στη συνεργασία της με τις Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ και ΚΑΕ) ώστε τα μέτρα να πετύχουν. Οι Εταιρείες έχουν τα μέσα και τον τρόπο να βοηθήσουν, και μάλιστα ιδιαίτερα πολύ, στην πάταξη της οπαδικής βίας. Αλήθεια είναι πως οι ομάδες συντηρούν αυτές τις λέσχες, τους συνδέσμους πιο σωστά, των οπαδών τους που λειτουργούν «σαν στρατιώτες», πληρώνοντας όλα τα έξοδα διατήρησης γραφείων και προμήθειας «υλικού»! Έτσι, και εφόσον το θέλουν, είναι πια εύκολος ο τρόπος ελέγχου αυτών των συνδέσμων όπου πολύ σωστά η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο μέχρι και το τέλος του Ιουλίου του 2022! Για αυτό πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων με τις ομάδες, προκειμένου να γίνει εξυγίανση στις λέσχες για να λειτουργήσουν πια μέσα στα αθλητικά πλαίσια.

Να υπογραμμίσω όμως πως υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που η Πολιτεία, οι συναρμόδιοι υπουργοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Οι ΠΑΕ ή κάποιες ΠΑΕ αλλά και ΚΑΕ δεν είναι τόσο δυνατές και ίσως να μην μπορούν να επιβληθούν στους οργανωμένους οπαδούς τους! Και ακόμη πρέπει να ομολογήσουμε πως οι οργανωμένοι, ευτυχώς όχι όλοι, έχουν μεγάλη εμπειρία και γνωρίζουν καλά την τεχνογνωσία σε «πόλεμο» με το κράτος, όπως το έχουν αποδείξει μέχρι τώρα!

Πρέπει ακόμη να θυμίσω σε όλους ότι οι οργανωμένοι που πάντα είχαν ανοικτούς λογαριασμούς, όχι μόνο με την Πολιτεία αλλά και με τις ομάδες τους, έδιωξαν τον Κοντομηνά από την προεδρία του Άρη. Τον δημοφιλή τραγουδιστή Ρέμο από τον Ηρακλή. Ακόμη και τον υφυπουργό Αθλητισμού τον Γιώργο Ορφανό από το υπουργείο του, επειδή είχε θεσμοθετήσει το «ιδιώνυμο», που επανέρχεται πια. Δεν είναι ψέματα πως κάποια από αυτά τα καλόπαιδα ήθελαν να είναι στις διοικήσεις των ΠΑΕ και τα κατάφεραν, με όχι όμως καλά αποτελέσματα! Παρ’ όλα αυτά, στην καταπολέμηση της οπαδικής βίας και στην εφαρμογή των μέτρων από την Πολιτεία πρέπει όλοι να είμαστε αρωγοί και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε, με όλες μας τις δυνάμεις και με στόχο «όχι άλλη δολοφονία. Όχι άλλο αίμα».

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο