Ενώ είμαστε στην όγδοη μέρα από την στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το CNN σταχυολόγησε και παραθέτει τα σημαντικότερα γεγονότα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά από επτά μέρες πολιορκίας:

-Η Ρωσία «σφίγγει τη θηλιά» στο νότο της Ουκρανίας: Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο στρατηγικών πόλεων στη νότια Ουκρανία (μετά το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ), μετά από μέρες έντονων μαχών.

-Η Μαριούπολη υπό «ασφυκτική» πολιορκία: Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι ο ρωσικός στρατός δημιουργεί μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στην πόλη – λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές, αφήνοντάς την πόλη χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.

-Μάχη για τη Χερσώνα: Ο δήμαρχος της πόλης Χερσώνα με τους 290.000 κατοίκους στη νότια Ουκρανία ανέφερε ότι έπεσε την Τετάρτη στα χέρια των Ρώσων, αναφέροντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις την έχουν εγκαταλείψει. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ασαφής, σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

-Κύμα προσφύγων: Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

-Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια: Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι. Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του.

-Προετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό: Η πόλη στην οποία βρίσκεται η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση, καθώς μια ντουζίνα ρωσικά πολεμικά πλοία την κυκλώνουν, μέσω της Κριμαίας. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν νάρκες στο παραλιακό μέτωπο και μεταλλικά οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των πολεμικών αρμάτων.

-Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για εκεχειρία: Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία την Πέμπτη. Ο πρώτος γύρος τη Δευτέρα διήρκεσε πέντε ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντική εξέλιξη. «Δημιουγήθηκαν προϋποθέσεις να βρεθούν κοινά σημεία», αλλά όχι κάτι περισσότερο, δήλωσε μετά τον «μαραθώνιο» της Δευτέρας ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι.

-Η Μόσχα αλλάζει τακτική: Τα ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται, πλέον, σε πιο άμεσες επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας αφού οι προσπάθειες να περικυκλώσουν βασικούς στόχους, όπως το Κίεβο, δεν εξελίχθηκαν όπως εκτιμούσαν, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Έτσι, οδομαχίες και συγκρούσεις σώμα με σώμα σημειώνονται τις τελευταίες ώρες σε διάφορες πόλεις.

-Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο: Στη βορειοανατολική Ουκρανία, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.

-Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας βαθαίνει: Οι κυρώσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων συνεχίζουν να ανακοινώνονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προαναγγείλει κι άλλες, επτά ρωσικές τράπεζες έχουν ήδη αποσυνδεθεί απο το σύστημσ SWIFT, οι ρωσικές ποδοσφαιρικές ομάδες αποκλείονται από τις διεθνείς διοπργανώσεις, ενώ η Formula 1 διέκοψε τη συμφωνία της για την διοργάνωση του φετινού ρωσικού Γκραν Πρι, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

-Η Κίνα αρνείται το υποτιθέμενο αίτημα προς τη Ρωσία για την έναρξη της εισβολής: Η Κίνα απέρριψε μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών που ισχυριζόταν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να καθυστερήσει την εισβολή της μέχρι την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Παράλληλα, το Πεκίνο (μαζί με την Άγκυρα) ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.