Καμία εξέλιξη στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Σε τεχνικό επίπεδο έγιναν οι διαβουλεύσεις, για την επίτευξη συμφωνίας, σήμερα Παρασκευή.

Αξιωματούχος,  μιλώντας σε ΜΜΕ, επέμεινε πως, παρά τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα Politico και θέλουν τις υπόλοιπες κυρώσεις του έκτου πακέτου να προχωρούν ανεξάρτητα από το εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο θεωρείται ενιαία δέσμη κυρώσεων και διέπεται από «μια εσωτερική συνοχή που πρέπει να διατηρηθεί και για αυτό πρέπει να υιοθετηθεί συνολικά», όπως εξήγησε.

Βάσει πληροφοριών, η Ουγγαρία ενδεχομένως αναμένει την παρουσίαση του πακέτου RePowerEU από την Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς το πακέτο θα περιέχει μέτρα για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Επισημαίνεται, πως η Ουγγαρία ζητά να μην υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών, ή να υπάρξει εξαίρεση για τη ίδια, επικαλούμενη το γεγονός πως δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Η Κομισιόν έχει προτείνει για την περίπτωση αυτή και για χώρες με το ίδιο πρόβλημα (Σλοβακία και Τσεχία) την παράταση της μεταβατικής περιόδου και στήριξη για την αναβάθμιση αγωγών πετρελαίου ώστε να διασφαλιστεί η παροχή.

Νωρίτερα σήμερα, κατά την άφιξή του στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των G7 στη Γερμανία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε, πως αν δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων τότε οι ΥΠΕΞ της ΕΕ «θα πρέπει να δώσουν την πολιτική ώθηση».