Τον κρίσιμο ρόλο της Ελληνικής Εταιρίας Εξαγωγικών Πιστώσεων Export (ΕΕΕΠ) Credit Greece (ECG) για την προώθηση των στόχων της οικονομικής διπλωματίας, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, σε ομιλία του, σήμερα, στο διαδικτυακό συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με θέμα Νέα Καινοτόμα Εργαλεία για την Εξωστρέφεια-Επενδύσεις-Χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης του συγκεκριμένου οργανισμού ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αυτές αφενός αποτελούν την πλειονότητα στη χώρα μας και αφετέρου έχουν μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης της προσπάθειας διεθνοποίησής τους σε σχέση με τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στα νέα προϊόντα που προσφέρει η ECG στον τομέα της εγγύησης, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι η εταιρία θα παρέχει επιπλέον συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, η ECG θα λειτουργεί ως one stop shop για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Όπως επεσήμανε, επίσης, η νέα Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων εκτιμάται ότι, σε βάθος πενταετίας, θα έχει υποστηρίξει αθροιστικά, εξαγωγές ύψους 8,7 δισ. ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη στενή και ουσιαστική συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και υπογράμμισε την ενεργό παρουσία του ΠΣΕ στο Συμβούλιο Εξωστρέφειας και τη συνδρομή του στη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2022.

Παρουσιάζοντας την «Εργαλειοθήκη της Εξωστρέφειας», ο κ. Σμυρλής ανέφερε: «Παράλληλα με τα παραδοσιακά εργαλεία προώθησης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η συμμετοχή της χώρας μας με εθνικό περίπτερο στη διεθνή έκθεση DUBAI EXPO 2020, αναπτύξαμε πρωτοβουλία για την επέκταση των Πράσινων Λωρίδων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Ενεργοποιήσαμε επίσης την Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου, για την απλοποίηση και ψηφιοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια, σχεδιάζουμε τη σύσταση των Γραφείων Εξωστρέφειας, τα οποία θα λειτουργούν ως οι αντένες μας σε κάθε Περιφέρεια».