Το προβληματισμό του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκφράζει σε συνέντευξή του στο «Π» ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος. Εκτιμά πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει την τακτική του αναθεωρητισμού και την επιθετική του ρητορική, όσο η Τουρκία θα πλησιάζει προς στην τελική ευθεία των εκλογών. Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή και με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εκλογή της ΝΔ στην εξουσία, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος σημειώνει πως οι πρωτοφανείς κρίσεις δεν εμπόδισαν τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ; Εκτιμάτε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις;

Επί της ουσίας, η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν αλλάζει τα δεδομένα για τη χώρα μας, ούτε θίγει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αναδίπλωση του προέδρου Ερντογάν και για επανάληψη ορισμένων γνωστών θέσεων, όπως για παράδειγμα ότι το PKK αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως ήδη αναγνωρίζει η Ε.Ε. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσουν την αναθεωρητική και επιθετική ρητορική έναντι της χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι τη διενέργεια των εκλογών τους, όποτε αυτές γίνουν. Μολαταύτα, σε αντίθεση με προηγούμενες στιγμές, θεωρώ πως σήμερα ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας προσιδιάζει σε αυτόν του προέδρου Πούτιν και δεν εξαντλείται σε ρητορικά σχήματα. Εξ ου και η Ελλάδα πρέπει να είναι και είναι σε επιφυλακή και ετοιμότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και εθνικές συμμαχικές μας κυβερνήσεις καταδικάζουν απερίφραστα, πλέον, τις κινήσεις της τουρκικής προκλητικότητας. Κάτι που μέχρι πρότινος δεν ήταν δεδομένο.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης πιστεύετε πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να επαναλάβει τα επεισόδια του 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Η Τουρκία δεν έχει σεβαστεί, επί της ουσίας, ποτέ στο ακέραιο την Κοινή Δήλωση που συμφώνησε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα γεγονότα στον Έβρο, στα οποία αναφέρεστε, πιστοποιούν αυτή την εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα διαφυλάττει τα σύνορά της –που είναι και ευρωπαϊκά– με σεβασμό στις ανθρώπινες ζωές και το Διεθνές Δίκαιο. Ήδη στο πεδίο του Μεταναστευτικού οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί δραστικά και τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο δέχονται λιγότερες πιέσεις από τις ροές.

Με τη στρατηγική της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και των απαντήσεων που δίνονται μέσω συγκεκριμένων στοιχείων, εκτιμάτε πως ευρωπαϊκές χώρες που ήταν πιο κοντά στην Άγκυρα αρχίζουν να παίρνουν πλέον αποστάσεις;

Έχει καταστεί, πράγματι, κλισέ να αναφερόμαστε στον «απομονωμένο» Ερντογάν. Είναι, όμως, ίσως η πρώτη φορά λόγω της προκλητικής της συμπεριφοράς, της ενεργητικής και πολυεπίπεδης ελληνικής διπλωματίας και εξαιτίας της μεταστροφής του κλίματος στη Δύση μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που η Τουρκία δεν διαθέτει μεγάλο εύρος συνομιλητών. Αντίθετα η Ελλάδα, με αποκορύφωμα την πολύ ενοχλητική για τους Τούρκους ομιλία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο,διευρύνει και εμβαθύνει τις διεθνείς διμερείς και πολυμερείς συμμαχίες της.

Ωστόσο δεν βλέπουμε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση από την Ε.Ε στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, με την ακρίβεια να πλήττει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες.

Εδώ η Ελλάδα κάνει πάλι πρώτη βήματα μπροστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θυμηθείτε, άλλωστε, πως και στην πανδημία ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός που είχε προτείνει πρώτος μία σειρά από μέτρα, όπως το πράσινο πιστοποιητικό για τα διεθνή ταξίδια. Τώρα, η Ελλάδα αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην ενέργεια. Είμαι σίγουρος πως αργά ή γρήγορα το ίδιο παράδειγμα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Οι καταναλωτές θα δουν γρήγορα τις αλλαγές στους επόμενους λογαριασμούς τους. Και μην ξεχνάμε όλα τα μέτρα στήριξης που αυτή η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει εδώ και αρκετούς μήνες για την αντιμετώπιση της διεθνούς και εξωγενούς ενεργειακής κρίσης.

Θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας ως υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας. Ποιο πιστεύετε πως θα είναι το διακύβευμα των εκλογών, όποτε και αν διεξαχθούν;

Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών θα αφορά τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών επιλογών της παρούσας κυβέρνησης που ευνοούν τους πολλούς και εκσυγχρονίζουν το κράτος μας ή την επιστροφή στο παρελθόν. Ήδη ακούμε δηλώσεις από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πιθανή συνεργασία τους με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ή διαβάζουμε δηλώσεις μέχρι και του αρχηγού τους, Αλέξη Τσίπρα, πως όντως αδίκησαν τη μεσαία τάξη κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής της. Όλα αυτά είναι μνήμες από ένα πολύ κακό για τους Έλληνες πρόσφατο παρελθόν.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει όχι μόνο τη διαχειριστική της επάρκεια σε μία περίοδο αλλεπάλληλων και συχνά επάλληλων κρίσεων, αλλά και τη διάθεσή της να εφαρμόζει κατά κεραία το προεκλογικό της πρόγραμμα. Αυτό το διαπιστώνει κανείς αν δει τις πολιτικές μας στο Μεταναστευτικό, στο πεδίο της ασφάλειας, στον χώρο της παιδείας, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής πολιτικής, την ψηφιοποίηση. Αλλαγές που είναι αισθητές στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτά είναι και τα μηνύματα τα οποία θα προσπαθήσω να μεταφέρω στους ψηφοφόρους του Βορείου Τομέα της Αθήνας ζητώντας την επανεκλογή μου.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο