Το Χρηματιστήριο Αθηνών,  διολίσθησε κάτω των 850 μονάδων, καθώς οι σημερινές απώλειες αφαίρεσαν όλα τα κέρδη της εβδομάδας, ακυρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του πρόσφατου rebound.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 2,11% και διαμορφώνεται στις 849,23 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (867,51 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 23 μονάδες (από 847,63 έως 870,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 56 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαφαινόμενη κρίση στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά τις παραιτήσεις σε ΕΥΠ και Μαξίμου για την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, επέδρασαν έντονα αρνητικά στη σημερινή ψυχολογία. Οι πωλητές ανέβασαν ρυθμούς και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω των στηριγμάτων των 850 μονάδων του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (866 μονάδες).

Παράλληλα, τα μακροοικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι η αγορά εργασίας «αντέχει» στις πιέσεις, δίνοντας το περιθώριο στην κεντρική τράπεζα να συνεχίσει απερίσκεπτη την προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, μέσω των αυξημένων επιτοκίων. Έτσι, στην επόμενη συνεδρίαση (21/9), δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για ακόμη μία επιθετική παρέμβαση. Κάτι που φυσικά, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις μετοχές.

Εξαιτίας των παραπάνω, η θετική εικόνα στην εβδομάδα αντιστράφηκε, με την ελληνική αγορά να «σβήνει» τα κέρδη του πενθημέρου και να περιορίζει στο 5,5% την άνοδο των τελευταίων 30 ημερών. Αντίστοιχη ήταν εικόνα και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μετρίασε στο 3% την εβδομαδιαία αύξηση και στο 11% τα κέρδη του 30ήμερου.

Βάσει αυτών και λαμβάνοντας υπόψη το εξασθενημένο επενδυτικό ενδιαφέρον του Αυγούστου, τα ανοδικά περιθώρια του Γενικού Δείκτη φαίνεται ότι σταδιακά εξαντλούνται, χωρίς να αποκλείεται, πάντως, μια μικρή παράταση της πλαγιο-ανοδικής αντίδρασης κατά τις επόμενες ημέρες ή τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα αποφεύγονται οι αρνητικές εξελίξεις. Ο μήνας – ορόσημο, βέβαια, φαίνεται ότι είναι ο Σεπτέμβριος, όταν αναμένεται να κριθούν πολλά από τα ανοιχτά μέτωπα των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.