Εντελώς ανυπόστατη είναι η φημολογία περί προβλήματος στην εκταμίευση της β’ δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, από την ΕΕ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Πατέλη.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, παραχώρησε συνέντευξή στην εκπομπή «ONline» του ΣΚΑΙ και διευκρίνισε μεταξύ άλλων, το τι ακριβώς ισχύει για τη 2η δόση από το RRF.

Σε ερώτηση αναφορικά για τη δεύτερη δόση και αν μπλοκαρίστηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ Πατέλης ανέφερε:

“Αν πάρετε σήμερα τηλέφωνο στις Βρυξέλλες, δεν θα σας απαντήσει κανένας. Είναι όλοι σε διακοπές. Οπότε, το πώς ακριβώς μπλόκαραν τη δόση, για εμένα είναι ακατανόητο. Αλλά για να δούμε τα πράγματα πιο σοβαρά: Η αίτηση για τη δεύτερη δόση θα έρθει κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο, γίνεται συνήθως 2-2μιση μήνες μετά από τα ορόσημα και, εάν τα πράγματα πάνε καλά, η εκταμίευση θα γίνει έως το τέλος του έτους. Εδώ όμως να πούμε ότι το Ελλάδα 2.0, το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά πολύ καλά. Και είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε όλοι εθνικά υπερήφανοι, με την έννοια ότι πηγαίνει πιο γρήγορα και πιο καλά από τις πιο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Για το 2022, υπολογίζουμε ότι θα έχει μια θετική επίδραση στο ΑΕΠ, περίπου 1 με 2 μονάδες. Και το 2023 ίσως ακόμη περισσότερο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε τη σωστή εφαρμογή. Τώρα όμως εδώ έχουμε πολλά fake news, απανωτά, συνεχόμενα, το ένα μετά από το άλλο. Και πολλές κριτικές που, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ήταν άδικες. Πρώτα είπαν πολλοί ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τους μεγάλους, δεν αφορά εμένα» κ.λπ. Αν δείτε κάποια από τα προγράμματα που τρέχουν σήμερα, όπως πχ οι ψηφιακές υπηρεσίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (καινούργια POS, βοήθεια στην ηλεκτρονική τιμολόγηση κ.α.). Κατόπιν, έχουμε ένα πρόγραμμα για τους ανέργους, για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, τρέχουν συνεχώς τα «Εξοικονομώ», που είναι αναβαθμίσεις για κτίρια, πυροπροστασία κ.ο.κ.”.

Για το ποιο πρόγραμμα από αυτά τρέχει καλύτερα αυτή τη στιγμή και ποιο είναι το «next big thing», ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού δήλωσε:

“Το πρόγραμμα περιέχει πάνω από 100 έργα και 70 μεταρρυθμίσεις. Και είναι όλα τόσο διαφορετικά το ένα με το άλλο, που δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Επειδή είχα την τιμή να είμαι στην ομάδα που σχεδίασε το Ελλάδα 2.0, εμένα τουλάχιστον, μου αρέσει πάρα πολύ, γιατί ακουμπά πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα. Δηλαδή: Υπάρχει πχ το πρόγραμμα για τις αντιπυρικές ζώνες στα δάση. Υπάρχει η αναβάθμιση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ. Προγράμματα «οι νταντάδες της γειτονιάς». Οπτικές ίνες κ.λπ. Είναι τόσο διαφορετικά το ένα με το άλλο, είναι δύσκολο να το περιγράψεις στον πιο πολύ κόσμο. Κάτι ακόμα: Υπάρχει ο φόβος, ή μάλλον η κριτική, ότι ‘έλα μωρέ, κι αυτά τα λεφτά θα τα φάνε’. Να πούμε όμως ότι το Ελλάδα 2.0 έχει πολύ αυστηρό πλαίσιο, πολύ αυστηρότερο -κι αυτό έρχεται και από την ΕΕ, αλλά και από την Ελληνική Κυβέρνηση και από το ΕΣΠΑ. Έχει δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες, ουσιαστικά δεν επιτρέπουν την κατασπατάληση. Και, προφανώς, είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ και κάτι για το οποίο θα εργαστούμε πάρα πολύ σκληρά. Διότι δεν πρέπει να σπαταληθούν οι πόροι, που είναι τόσο μεγάλοι για τη χώρα μας και πραγματικά πιστεύω ότι εν τέλει το Ελλάδα 2.0 θα βοηθήσει στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας”.