Ο  ιός του Δυτικού Νείλου, συνεχίζει να κυκλοφορεί στη χώρα μας, με τις μολύνσεις μέσω των κουνουπιών να επιμένουν.

Ο ιός εντοπίζεται κυρίως σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καβάλας, Δράμας και Φθιώτιδας.

Βάσει της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, άλλα 19 κρούσματα σοβαρής λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν το τελευταίο 7ήμερο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 254 κρούσματα.

Έως τώρα, παραμένουν νοσηλευόμενα 19 άτομα με εκδηλώσεις της λοίμωξης από το κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, με τα 7 εξ αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι νοσηλείες ασθενών με σοβαρή λοίμωξη έχουν φτάσει συνολικά τις 179 από το τέλος του περασμένου Ιουνίου που ξεκίνησε η εφετινή επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Οι θάνατοι ανέρχονται σε 22, ενώ επιπλέον 2 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τον ιό, κατέληξαν, χωρίς όμως να αποδίδεται στον ιό του Δυτικού Νείλου η μοιραία έκβαση της νοσηλείας τους.

Η επιδημιολογία του ιού, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, τονίζει ο Οργανισμός στην έκθεσή του και συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια , σε όλη την επικράτεια, για όλη την περίοδο κυκλοφορίας των εντόμων.