Την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε τακτικές τύπου Novartis για να διχάσει την κοινωνία εκφράζει η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στο «Π». Όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών, τονίζει πως ανάλογα περιστατικά συνέβησαν σε ευρωπαϊκές χώρες, όμως σε καμιά δεν κατηγορήθηκε ο πρωθυπουργός ως «εγκέφαλος παρακρατικού μηχανισμού».

Παράλληλα, η υφυπουργός κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως στο μεταναστευτικό χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα της Τουρκίας.

Για ποιον λόγο εκτιμάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την τοξικότητα του πολιτικού σκηνικού;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει πλήρως στην αντιπολιτευτική του στρατηγική. Γνωρίζει πως ο κόσμος δεν ξεχνά ότι με νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κόπηκαν το ΕΚΑΣ και οι συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά, ήλθαν στην Ελλάδα τα ξένα funds, επετράπησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η επίσπευσή τους, επινοήθηκαν κάθε λογής φόροι, παραδόθηκε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο (μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους). Γνωρίζει επίσης ο κόσμος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε τρία χρόνια αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σειρά πρωτοφανών και παράλληλων κρίσεων που έχουν κλονίσει τις πιο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες και έχουν κλυδωνίσει τα πιο εξελιγμένα ευρωπαϊκά υγειονομικά συστήματα. Και καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις γνωστές πρακτικές του βούρκου και της σπίλωσης, στήνοντας σενάρια με τον ίδιο τρόπο που στήθηκαν τα σενάρια για τη Novartis. Επιδιώκουν την πόλωση με ψέματα και κραυγές, προκειμένου να κερδίσουν, όπως πιστεύουν, κάτι διά του διχασμού.

Ωστόσο στη λίστα, που είδαμε να δημοσιεύεται, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και ονόματα ορισμένων κυβερνητικών στελεχών.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα όχι μόνο δεν προσφέρει αποδείξεις, δεν προσφέρει καν ενδείξεις. Παρουσιάζεται μια λίστα που υποτίθεται ότι την έδωσαν δύο «πηγές» που παρακολουθούσαν και ξαφνικά είδαν το φως το αληθινό και είπαν «δεν πάμε μέχρι τον Βαξεβάνη να τα πούμε να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας;». Η ίδια η λίστα αποδεικνύει τον σκοπό της. Που δεν είναι άλλος από το να προκληθεί –αν είναι δυνατόν!– ρήγμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να υπονομευθούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με επιχειρηματίες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά φυσικά δεν εκλέγονται, και να προκληθεί ενόχληση στον κόσμο του Τύπου, επίσης σημαντικού πυλώνα της Δημοκρατίας μας. Ο σχολιασμός μάλιστα, προκειμένου να εξηγηθούν δήθεν οι λόγοι της παρακολούθησης, μοιάζει να βγαίνει από τις παραπολιτικές στήλες. Φανταστείτε ότι, κατά το δημοσίευμα, η κα Πελώνη παρακολουθείτο για τις σχέσεις της με δημοσιογράφους –αλήθεια, με ποιους θα ερχόταν σε επαφή ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος;– και ο κ. Πατέλης επειδή «δεχόταν στο υπουργείο παράγοντες που δεν είχαν επίσημη έγκριση». Συγγνώμη, αλλά ο κ. Πατέλης έχει γραφείο στο Μαξίμου, χρειαζόταν να παρακολουθούν το τηλέφωνό του για να μαθαίνουν ποιος μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου; Αρκούν αυτά για να καταλάβουν όλοι πόσο μακριά μπορεί να πάει η «ερευνητική δημοσιογραφία». Αν γίνονταν έτσι οι έρευνες, τότε δεν θα προλαβαίναμε να παραλαμβάνουμε τα Πούλιτζερ! Επιπλέον, η προστασία των πηγών υπάρχει, αλλά όταν ένας δημοσιογράφος προχωρά σε μια αποκάλυψη, δίνει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ή την προέλευση (χωρίς όνομα πηγής) του ρεπορτάζ του, κάτι τέλος πάντων που να αποδεικνύει την αξιοπιστία του.

Η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Εκτιμάτε πως η υπόθεση Πάτση και το ζήτημα των υποκλοπών πλήττουν την εικόνα της ΝΔ;

Για τις υποκλοπές δεν το συζητώ. Είναι σοβαρό πρόβλημα, αλλά όλοι γνωρίζουν πως είναι παγκόσμιο. Ο Μακρόν πέταξε το κινητό του, η Μέρκελ ψιλοτσακώθηκε με τον Ομπάμα, η ισπανική κυβέρνηση παρακολουθούσε τους Καταλανούς και μετά ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Σάντσεθ παρακολουθείτο από το «Predator». Η πραγματική ερευνητική δημοσιογραφία αποκάλυψε ήδη από το 2018 ότι παρακολουθούνταν παγκοσμίως 800 πολιτικοί, 189 δημοσιογράφοι, 85 ακτιβιστές και 65 επιχειρηματίες. Ουδείς σε καμιά χώρα κατηγόρησε πρωθυπουργό ως «εγκέφαλο παρακρατικού μηχανισμού». Όσο για την υπόθεση Πάτση, προφανώς πρέπει όλοι να καταλάβουν πως στη Βουλή δεν πηγαίνει κανείς για να κάνει δουλειές. Φυσικά ενοχλεί. Αλλά ο κόσμος θα βάλει στη ζυγαριά και τα αρνητικά και τα θετικά. Και η σύγκριση θα είναι συντριπτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί συνεχώς την κυβέρνηση για επαναπροωθήσεις μεταναστών, την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Πιστεύετε πως η Κουμουνδούρου θέλει επιστροφή στο 2015;

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει τις ίδιες απόψεις που μας οδήγησαν στον εφιάλτη του 2015-2016. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξανάκαναν τα ίδια. Διαφωνούν με τον φράχτη στον Έβρο, καταγγέλλουν την Ελλάδα επειδή προστατεύει τα σύνορά της, παριστάνουν ότι έχουν το μονοπώλιο του ανθρωπισμού. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν το αίσχος της Ειδομένης και άφησαν 5.500 ασυνόδευτα παιδιά στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας και στα κελιά των αστυνομικών τμημάτων. Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται μέσα στην Ελλάδα τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Το Λιμενικό μας σώζει συνεχώς ζωές. Η στρατηγική που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός είναι προστασία των συνόρων και προστασία των ανθρώπων, συγχρόνως. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μιλούν γενικά για το μεταναστευτικό, παραβλέποντας ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθαυτό το μεταναστευτικό, αλλά ότι μια αναθεωρητική δύναμη, η Τουρκία, που εξαπολύει συνεχώς απειλές κατά της πατρίδας μας, έχει εντάξει το μεταναστευτικό στο οπλοστάσιό της, στην πολεμική της μηχανή. Αρκεί να δούμε τι γίνεται στα θαλάσσια σύνορά μας και στον Έβρο, όπου το 2020 εργαλειοποιήθηκαν οι πρόσφυγες και τώρα συστηματικά μεταφέρονται άνθρωποι στις νησίδες.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο