Οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/2023 όπως αποκαλύπτουν τα οικονομικά μεγέθη που εμφανίζονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό «κλείδωσαν» σε ποσοστό 7,75%.

Η αύξηση θα ανέλθει στο 7,75% καθώς οι αυξήσεις υπολογίζονται με βάση το άθροισμα του 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και του 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Στην υπουργική απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη που θα πρέπει να εκδοθεί έως το τέλος του χρόνου θα αναφέρεται ότι η αύξηση 7,75% θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.

Η όποια απόκλιση θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο όταν η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων στο τέλος Ιανουαρίου 2024. Επομένως η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ που ανέρχεται σε 750 ευρώ, από την 1/1/2023 θα διαμορφωθεί στα 808 ευρώ (+ 58 ευρώ)

Επισημαίνεται, ότι σε όσο μεγαλύτερο ύψος «κλειδώσουν» οι αυξήσεις του 2023, τόσο περισσότεροι θα είναι οι αποδέκτες γιατί ο λογιστικός συμψηφισμός θα φέρει σημαντικότερη απομείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, ο ΕΦΚΑ θα επικαιροποιήσει το πλήθος των δικαιούχων με βάσει τα καινούργια δεδομένα.

Η ανάλυση του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα δείχνει ότι από τα 2,4 εκ των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν πάρουν αυξήσεις ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.

.