«Δυστυχώς, ο κόσμος έχει συνηθίσει οι πολιτικοί άλλα να λένε και άλλα να κάνουν», μας λέει ο Θανάσης Λιούπης, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Π», μας μιλάει για το πώς πήρε την απόφαση να πει το «ναι» στην πολιτική, για τα μαθητικά του χρόνια, για την οικογένειά του και για τα έξι παιδιά του.

Είναι γεγονός πως βιώνουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ποιο, κατά τη γνώμη σας, θα είναι το διακύβευμα της πρώτης κάλπης;

Η πρώτη κάλπη είναι η σημαντική. Δεν χωρά ψήφος δυσαρέσκειας ή διαμαρτυρίας για τις εισαγόμενες διεθνείς δυσκολίες που βιώνουμε. Πρέπει οι πρώτες εκλογές να είναι οι καθοριστικές και δεν πρέπει να εκληφθεί από τους συμπολίτες μας ότι θα διορθώσουν την ψήφο τους στις δεύτερες εκλογές. Η πρώτη κάλπη θα είναι το εφαλτήριο για την κυβερνησιμότητα με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν φυσικά το επιθυμούν. Ειλικρινά, δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές τα τελευταία τρία χρόνια ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει σταθερά ότι εκλογές θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας!

Ωστόσο, κάποιοι ήδη μιλούν για πρόωρες εκλογές…

Δυστυχώς, μάλλον ο κόσμος έχει συνηθίσει οι πολιτικοί άλλα να λένε και άλλα να κάνουν. Αυτή είναι η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, είναι θεσμικός: Ο λόγος του σταθερά γίνεται πράξη! Άρα, το ερώτημα και τοδιακύβευμα των εκλογών είναι: «Συνέπεια, σταθερότητα, φυγή προς τα μπροστά ή αερολογίες, πισωγύρισμα και κενές υποσχέσεις;».

Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Σύστημα Υγείας, παρατηρούνται ακόμα πολλά προβλήματα. Εσείς, ως γιατρός, πού εντοπίζετε τις μεγαλύτερες παθογένειες;

Ναι, το ΕΣΥ πέρασε από μία πολύ δύσκολη μακρά περίοδο στα χρόνια των μνημονίων, με βαριά υποστελέχωση λόγω αδυναμίας προσλήψεων. Η διαπίστωση των τριών τελευταίων χρόνων, με προκηρύξεις περίπου 3.000 θέσεων μόνιμων γιατρών, είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος–ως μηδενικό ενδιαφέρον– για ορισμένες ειδικότητες για τα νοσοκομεία. Τα αίτια γνωστά. Πολλοί έφυγαν από την Ελλάδα, ενώ άλλοι προτιμούν την εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Αιτία, φυσικά, και οι μισθοί που είναι καθηλωμένοι τα τελευταία 12 χρόνια.

Εσείς πώς το βιώσατε το ΕΣΥ;

Τα έζησα όλα ως νοσοκομειακός γιατρός. Η κυβέρνηση δεν αλλάζει το ΕΣΥ, όπως λέγεται. Έδωσε σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε ορισμένες άγονες ειδικότητες, όπως η αναισθησιολογία, και θα τα επεκτείνει και σε άλλες. Για πρώτη φορά δίνεται αύξηση στους μισθούς και αύξηση του εισοδήματος με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μικρές αυξήσεις, όπως είπε ο πρωθυπουργός, και σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Δεσμεύτηκε όμως και για περαιτέρω αυξήσεις. Το νομοσχέδιο της Υγείας δεν αλλάζει το ΕΣΥ. Κάνει διορθωτικές κινήσεις και δίνει κίνητρα στους γιατρούς να πλαισιώσουν το ΕΣΥ. Εκπαιδεύει καλύτερα τους γιατρούς που θα πλαισιώσουν τα περιφερικά ιατρεία και δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς, σε ειδικότητες που λείπουν από τα νοσοκομεία, να καλύψουν τις θέσεις με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πολίτες να βρίσκουν τους κατάλληλους γιατρούς δωρεάν στο Δημόσιο Νοσοκομείο. Είναι ψεύτικο το δίλημμα περί αυστηρής οριοθέτησης της κρατικής και ιδιωτικής υγείας.Και οι δύο είναι δημόσια υγεία και στοχεύουμε ο ασθενής να βρίσκει άμεσα τον γιατρό που έχει ανάγκη στο Δημόσιο Νοσοκομείο και δωρεάν.

Ας μεταφερθούμε στην εκλογική σας περιφέρεια. Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για τη Μαγνησία;

Από τη στιγμή που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στη Μαγνησία το 2019, ο στόχος μου ήταν διπλός: Πρώτον, να μετέχω με συνέπεια στις κοινοβουλευτικές μου δραστηριότητες και, δεύτερον, να είμαι κοντά στους πολίτες, στους συλλόγους, στους επαγγελματίες, στις επιχειρήσεις της περιοχής μας και στα όποια προβλήματά τους, και να προσπαθώ γρήγορα να επιλύονται μέσω της εκτελεστικής εξουσίας. Χαίρομαι για το έργο που έχει γίνει αυτά τα 3,5 χρόνια από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πανέμορφη περιοχή μας. Όλα τα εκκρεμή από δεκαετίας μεγάλα έργα του νομού υλοποιούνται ή δρομολογήθηκε η υλοποίησή τους με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Λιμάνι, ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρόμου, συνδυασμένες μεταφορές – λιμάνι-ΔΙΠΕ-αεροδρόμιο–, εναλλακτικός τουρισμός, υποβρύχια μουσεία, χιονοδρομικό κέντρο, Μουσείο Αργούς και Δικαστικό Μέγαρο. Και φυσικά ένας διαρκής αγώνας για την καλύτερη στελέχωση, εξοπλισμό και νέα τμήματα στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Στη Μαγνησία γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;

Γεννήθηκα στο χωριό Αγία Τριάδα, στα όρια των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας. Στη Μαγνησία εγκαταστάθηκα μετά τις σπουδές, την ειδικότητα στην Αθήνα και τη μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Εκεί ξεκίνησα να εργάζομαι ως νοσοκομειακός γιατρός και δημιουργήσαμε την οικογένειά μας. Εκεί έχω σχεδόν όλες τις ενήλικες αναμνήσεις μου.

Από μικρός θέλατε να γίνεται γιατρός;

Όχι. Όταν ήμουν μικρός, ήθελα να γίνω πιλότος. Για προφανείς λόγους,όμως,οι γονείς μου μού έκοψαν κάθε σκέψη. Αργότερα στα γυμνασιακά χρόνια, όταν με τη βοήθεια των καθηγητών μου άρχισαν να αναπτύσσονται έννοιες όπως προσφορά, αλληλεγγύη, βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, τον άρρωστο, τον αδύναμο, επέλεξα να γίνω χειρουργός. Ως ειδικότητα έχει και στοιχεία άμεσης απόδοσης με ένταση συναισθημάτων, ιδίως όταν με μία εγχείρηση μπορείς να σώσεις μια ζωή.

Ως γιατρός έρχεστε συχνά σε επαφή με τον θάνατο. Υπάρχει κάποιο περιστατικό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας;

Ως νοσοκομειακός γιατρός, αλλά και τώρα στην πολιτική, πιστεύω στην ομαδικότητα και στη συνεργασία. Θυμάμαι δύο συμβάντα προ ετών, με δύο μαζικά ατυχήματα με ένα λεωφορείο με Βούλγαρους επισκέπτες και μία έκρηξη στο κέντρο του Βόλου. Ήταν καλοκαίρι. Όλοι βρέθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο, ακόμη κι αν ήταν διακοπές. Υπήρξε τέλειος συντονισμός και τα χειρουργεία όλα δούλεψαν ασταμάτητα για πολλές ώρες. Δεν χάσαμε κανέναν τραυματία. Δεν υπήρξε κούραση,παρά μόνο χαρά και ικανοποίηση,χαραγμένες για πάντα.

Κατάγεστε από πολιτικοποιημένη οικογένεια; Με τι ασχολούνταν οι γονείς σας;

Όχι, δεν θα έλεγα ότι η οικογένειά μου ήταν πολιτικοποιημένη, με την έννοια της ενεργούς ενασχόλησης με την πολιτική. Όμως, πάντα υπήρχε η αίσθηση του να παρακολουθούμε, να ενημερωνόμαστε και να συζητάμε για τα πολιτικά θέματα. Προέρχομαι από μία αγροτική οικογένεια.

Και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα αυτό που λέμε το «μικρόβιο» της πολιτικής, αλλά πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος και της προσφοράς. Κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να έχω λόγο σε τοπικό επίπεδο, με την ελπίδα να βοηθήσω στα χρονίζοντα προβλήματα στον τόπο μου και ιδίως στις υποδομές στο Νοσοκομείο του Βόλου. Έτσι, εκλέχτηκα περιφερειακός σύμβουλος με την προτροπή του Κώστα Αγοραστού. Αγαπώ την Περιφέρεια και το έργο της, που είναι πάντα πολύτιμο και άμεσο για τους πολίτες.

Ήταν εύκολη ή δύσκολη απόφαση το να πείτε το «ναι» στην πολιτική;

Το «ναι» στις περιφερειακές εκλογές το είπα σχετικά εύκολα. Γιατί μπορούσα να συμμετέχω στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να συνεχίσω τη δουλειά μου και τη ζωή μου στον Βόλο. Το «ναι» στην υποψηφιότητά μου ως βουλευτής το είπα πιο δύσκολα. Ήταν η προσωπική επαφή με τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που με έπεισε και με ενέπνευσε να γίνω κομμάτι αυτής της εθνικής προσπάθειας.

Έχετε μεγάλη οικογένεια;

Ναι, έχουμε πραγματικά μεγάλη οικογένεια! Έχουμε έξι παιδιά.

Είναι σπάνιο πλέον να έχει κανείς έξι παιδιά. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να δημιουργήσετε τόσο μεγάλη οικογένεια;

Νομίζω ότι ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων. Εγώ ήμουν μοναχοπαίδι, και ίσως μου έλειπε η αίσθηση του να έχεις αδέρφια. Η σύζυγός μου από πολυμελή οικογένεια. Μας άρεσε η ιδέα μίας μεγάλης οικογένειας και είναι πιο εύκολο να μεγαλώσεις πολλά παιδιά σε μία πανέμορφη περιφερειακή πόλη όπως ο Βόλος.

Μιλήστε μας λίγο για την οικογένειά σας, για τα παιδιά σας… Με τι ασχολούνται;

Έχουν όλα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους. Πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, ψυχολόγος, γιατρός, αρχιτέκτονας, χημικός και ο μικρός γιος το «ψάχνει».

Έχει εκδηλώσει κάποιο από τα παιδιά σας το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την πολιτική;

Όχι, τα παιδιά μου δεν έχουν επαφή με την πολιτική και δεν νομίζω ότι κάποιο θα ήθελε να ασχοληθεί ενεργά!

Η νέα γενιά ασχολείται με τα κοινά, ασχολείται με την πολιτική;

Κατά τη γνώμη μου, όχι.Χρειάζεται να τους δώσει κανείς το έναυσμα, τη δυνατότητα και το κίνητρο. Χαίρομαι που συμμετέχω σε μία πολιτική παράταξη που ο ηγέτης της εμπιστεύεται και δίνει λόγο σε νέους ανθρώπους, και σε ηλικία και σε ιδέες. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και στους νέους, με πολλά νέα, ενεργά στελέχη.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Έχετε κάποιο χόμπι;

Δυστυχώς, ο ελεύθερος χρόνος πια είναι δυσεύρετος! Ανάμεσα στις υποχρεώσεις μου στο Κοινοβούλιο, στις δραστηριότητες στη Μαγνησία και στα χειρουργεία, προσπαθώ να βρίσκω λίγο χρόνο για περπάτημα και συναντήσεις με παλιούς, αγαπημένους φίλους.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο