Όλοι τις ημέρες αυτές σχολιάζουν και παρουσιάζουν τα… κατορθώματα της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της «κόρης μας της σοσιαλίστριας» Εύας Καϊλή, που πιάστηκε από του Βέλγους αστυνομικούς με τη «γίδα στην πλάτη». Στο σπίτι της βρέθηκαν πολλές πλαστικές σακούλες γεμάτες χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ! Στα παλιά χρόνια, κάποιοι άλλοι του ΠΑΣΟΚ τα κλεμμένα χαρτονομίσματα τα μετέφεραν σε χαρτόκουτα Pambers!

Και αυτή είναι η… διαφορά! Είναι σίγουρο πάντως πως στις επόμενες ημέρες θα βγουν πολλά ακόμη στο φως και θα «τρίβουμε τα μάτια μας». Δεν θα το πιστεύουμε…

Επειδή λοιπόν όλοι ασχολούνται με το Qatargate (Κατάρ-γκέιτ) και με τα… απόνερά του, που δυστυχώς θα… πνίξουν πολλούς, εμείς σήμερα, με την ευκαιρία της διεξαγωγής του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο εμιράτο του Κατάρ, εκεί όπου για να κατασκευαστούν τα όμορφα αυτά γήπεδα έχασαν τη ζωή τους πάνω από 7.000 εργάτες μετανάστες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, που ξέχασε η Καϊλή, θα σας αποκαλύψουμε μια ιστορία που δεν είναι πολύ γνωστή. Κάτι που έγινε στο τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978 στην Αργεντινή και φυσικά δεν έχει προηγούμενο. Και ασφαλώς ουδείς γνωρίζει εάν θα υπάρξει επόμενο!

Είναι γεγονός πως για να διακριθεί κάποιος ποδοσφαιριστής σε μια μεγάλη διοργάνωση, σε ένα Μουντιάλ, δεν χρειάζεται μόνο να ξέρει πολλά «καντάρια» μπάλα, αλλά να είναι και ωραίος! Έτσι, εκείνη τη χρονιά (1978) διοργανώθηκαν με τη λήξη του τελικού και καλλιστεία! Εδώ να δείτε αγώνα. Ντέρμπι με όλη την σημασία της λέξης. Έτσι, για την κατάκτηση του τίτλου «του πιο ωραίου ποδοσφαιριστή» είχαμε έντονες… μονομαχίες. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ήταν τόσο σκληρές οι «μάχες», ώστε ο τίτλος κρινόταν στη λεπτομέρεια.

Μετά λοιπόν τον τελικό του 11ου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1978, τον τίτλο διεκδίκησαν ο Ιταλός Αντόνιο Καμπρίνι και ο Αργεντινός Κέσαρ Ταραντίνι, που καταγόταν από την Ιταλία! Ο… αγώνας ήταν σκληρός και η επικράτηση υπήρξε δύσκολη. Άλλωστε, και οι δύο ήταν ισάξιοι αντίπαλοι. Στην…κανονική διάρκεια του αγώνα, οι «αντίπαλοι» έμειναν στην ισοπαλία! Κάτι που δεν άλλαξε και στην… παράταση! Βέβαια, επειδή δεν προβλεπόταν από τους κανονισμούς «η διαδικασία των… πέναλτι, η οποία θα έβγαζε τον νικητή», ο τίτλος του «πιο ωραίου» μοιράστηκε σχεδόν και στους δύο!

Ο Αργεντινός Ταραντίνι πάντως είχε ένα…ελαφρύ προβάδισμα, καθώς ήταν λίγο πιο ψηλός! Αυτό μέτρησε και φυσικά αναδείχθηκε νικητής του «ντέρμπι» για τον πιο ωραίο ποδοσφαιριστή στα… σημεία! Έτσι σήκωσε το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο του «πιο ωραίου ποδοσφαιριστή του Μουντιάλ του 1978».

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές της εποχής, για την ανάδειξη του πιο ωραίου ποδοσφαιριστή, την κριτική επιτροπή αποτελούσαν εκπρόσωποι του πραγματικά ωραίου φύλου: Ήταν πανέμορφες γυναίκες. Ο…τελικός έγινε με την παρουσία 93.000 θεατών! Ένα είναι πάντως γεγονός, πως ο αγώνας αυτός δεν «περπάτησε» και φυσικά δεν έγινε ποτέ θεσμός! Φαίνεται πως ήταν κι είναι πιο… δύσκολη η διοργάνωσή του από τη FIFA!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο