Ατελέσφορες φαίνεται πως είναι οι προσπάθειες για επανένωση σχεδόν 1.000 παιδιών μεταναστών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από τα 998 παιδιά που εξακολουθούν να είναι χωρισμένα, τα 148 βρίσκονται σε διαδικασία επανένωσης.

Ο Μπάιντεν, εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2021, με το οποίο συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για την επανένωση των παιδιών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους υπό τον Τραμπ, έναν Ρεπουμπλικάνο και σκληροπυρηνικό στη μετανάστευση, χαρακτηρίζοντας τους διαχωρισμούς αυτούς «ανθρώπινη τραγωδία».

Η κυβέρνηση Τραμπ χώρισε χιλιάδες οικογένειες μεταναστών στο πλαίσιο μιας γενικής πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που ζητούσε τη δίωξη όλων των μη εξουσιοδοτημένων διελεύσεων των συνόρων την άνοιξη του 2018. Κυβερνητικοί παρατηρητές και συνήγοροι διαπίστωσαν ότι οι διαχωρισμοί άρχισαν πριν από την επίσημη έναρξη της πολιτικής και συνεχίστηκαν μετά από αυτήν.

Το DHS δήλωσε ότι η επίπονη εργασία της ειδικής ομάδας για το χτένισμα των «αποσπασματικών» πληροφοριών που διατηρούσε η κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με την πολιτική αυτή είχε μέχρι στιγμής διαπιστώσει ότι 3.924, κυρίως παιδιά από την Κεντρική Αμερική, χωρίστηκαν στα σύνορα.

Πολλά από αυτά εντοπίστηκαν και επανενώθηκαν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν μέσω δικαστικής διαδικασίας μετά από μήνυση της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) για να σταματήσει η πολιτική διαχωρισμού.

«Ο αριθμός των νέων οικογενειών που εντοπίστηκαν συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι οικογένειες εμφανίζονται και ταυτοποιούνται», ανέφερε το DHS σε ενημερωτικό δελτίο για το έργο της ειδικής ομάδας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Μέχρι σήμερα η ειδική ομάδα έχει επανενώσει 600 οικογένειες.

Πηγή: Reuters