Ποιες αλλαγές δρομολογούνται – Οι κερδισμένοι

«Αυξήσεις» στους μισθούς τους για πρώτη φορά από το 2010 θα δουν φέτος οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ως απόρροια της εφαρμογής των νέων μέτρων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της αναπροσαρμογής στο ειδικό μισθολόγιο γιατρών του ΕΣΥ. Σημειώνεται πως αναπροσαρμογές προς τα πάνω προβλέπεται να υπάρξουν και για όλα τα επιδόματα που υπολογίζονται βάσει μισθού, ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, από τις αρχές του 2024.

Τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως θα καλύψουν ένα ποσοστό των μειώσεων που έχουν καταγραφεί στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, οι οποίοι την περίοδο 2008-2020 είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 25,6%, παρότι σημειώθηκε αύξηση κατά 21,4% και 23,8%, στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της ΑΔΕΔΥ, ο μέσος μεικτός μισθός δημοσίου υπαλλήλου στην Ελλάδα ανέρχεται στο ποσό των 1.078 ευρώ (περίπου 865 ευρώ καθαρά), έναντι 2.656 ευρώ στην Κύπρο, 4.400 ευρώ στην Ιταλία, 2.380 ευρώ στην Ισπανία και 5.741 ευρώ στη Δανία.

Συγκεκριμένα, όφελος θα έχουν:

·       Περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

·       Περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

·       20.000 γιατροί του ΕΣΥ θα δουν διαφορά στους λογαριασμούς τους από την αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά τους γιατρούς, επηρεάζονται από την αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, με τη μεσοσταθμική αύξηση να εκτιμάται στο 10%.

Υπενθυμίζεται πως η ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων, έστω και με τη μορφή παρεμβάσεων σε στοχευμένες ομάδες, ξεκίνησε ήδη με το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους ενστόλους τα Χριστούγεννα του 2022.

Παράλληλα, από τις αρχές του έτους έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται οι εξαγγελθείσες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, από τον τρέχοντα μήνα σταματά να παρακρατείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου (και των συνταξιούχων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ). Επίσης καταργείται το να παρακρατείται από τις μεικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας. Τέλος, από τον Ιανουάριο του 2023 αναμορφώθηκε το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης (μεσοσταθμικά περίπου 10%).

«Καλύτεροι μισθοί για όλους»

Το 2024 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ενώ έκανε λόγο και για αξιολόγηση που είναι πολύ σημαντική, αφήνοντας επί της ουσίας να εννοηθεί ότι είναι πιθανές και οι αυξήσεις.

«Ναι, θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Ήδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Θυμίζω το 10% για τους γιατρούς, αλλά και τη λογική των πριμ παραγωγικότητας. Αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την αξιολόγηση. Ήδη περνάμε στο μπόνους παραγωγικότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά το κλείσιμο της συζήτησης για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή πως «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες».

Πότε θα ψηφιστεί το σχέδιο

Τον Μάρτιο του 2023 αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το τελικό σχέδιο για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου, με τον προγραμματισμό να προβλέπει πως το σχέδιο αυτό θα «πάει» στη Βουλή προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός για το νέο μισθολόγιο εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο του 2024 και έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς και αφορά τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Δεδομένης της τήρησης του χρονοδιαγράμματος, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα αφορούν και τα ειδικά μισθολόγια.

Πώς θα διαμορφωθούν οι αποδοχές

Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος έχει επισημάνει ότι το ενιαίο μισθολόγιο σημαίνει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους και ανέφερε ενδεικτικά πώς αμείβονται ορισμένες κατηγορίες: «Ο κατώτατος γενικός μισθός στο Δημόσιο αυτήν τη στιγμή είναι 780 ευρώ για τον νεοεισερχόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό είναι 653 ευρώ. Αυτή η κατηγορία για να δει καθαρές αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 30 χρόνια εργασίας».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή επεσήμανε πως ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο «για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι 858 μεικτά, δηλαδή καθαρά 715 ευρώ». Αυτή η κατηγορία εργαζομένων για να λάβει μισθό πάνω από 1.100 ευρώ θα πρέπει να εργαστεί για παραπάνω από 20 έτη. «Υπάρχει και η κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που μπαίνει στο Δημόσιο με εισαγωγικό μισθό 1000,92 ευρώ μεικτά, δηλαδή καθαρά λαμβάνει 865 ευρώ. Για να δουν αυτοί οι εργαζόμενοι κάποια σημαντική βελτίωση στις αποδοχές τους, θα πρέπει να εργαστούν καμιά 10ετία. Όλα αυτά δείχνουν πόσο αναγκαία είναι να έρθει αυτή η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων», σημείωσε με έμφαση.

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο