H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των Αλέξη Τσίπρα-Πάνου Καμένου, μην ξεχνιόμαστε,υποστήριξε με πάθος την απλή αναλογική. Καθαγιάζοντάς την ως «αγνή και άδολη», την ψήφισαν και άλλες «δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις».

Φτάσαμε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, στις οποίες για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά θα ψηφίσουμε με το σύστημα της «αγνής και άδολης», και τώρα οι δυνάμεις που ονειρεύονται «προοδευτική διακυβέρνηση» δεν ξέρουν τι να την κάνουν. Από «άγιο δισκοπότηρο της δημοκρατίας», η απλή αναλογική μεταμορφώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε «ελέφαντα στο δωμάτιο». Από υποτιθέμενη λύση κυβερνησιμότητας, έγινε υπαρκτό πρόβλημα ακυβερνησίας. Είναι κάτι που πιστοποιείται ήδη από τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Το ίδιο μαρτυρούν όμως όλα τα σενάρια της επομένης των εκλογών.

Το σενάριο της αυτοδυναμίας είναι το πιο απίθανο – κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει το 45%-47% των ψήφων που απαιτείται για τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης, ούτε ο χρόνος μπορεί να γυρίσει στη δεκαετία του ’80. Αν όμως το σενάριο της αυτοδυναμίας φαντάζει απίθανο, και εκείνο μιας συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μοιάζει εξαιρετικά χλωμό. Όπως καταδεικνύεται από τους υπάρχοντες εκλογικούς συσχετισμούς, μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας θα είχε μια ισχνή πλειοψηφία που θα την καθιστούσε εξαιρετικά ασταθή. Άρα, γιατί να μην περιμένει κανείς έως τις δεύτερες εκλογές και το μπόνους; Το τρίτο σενάριο, αυτό ενός συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ -Βαρουφάκη, είναι το σενάριο του τρόμου, όπως θα μπορούσε να διαβεβαιώσει ακόμη και η «Δήμητρα». Ενώ το τέταρτο κατά σειρά, της «κυβέρνησης ανοχής», είναι μάλλον το σενάριο-φάρσα: Τόσα «όχι» μαζεμένα που άκουσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από πολιτικούς του «συνοδοιπόρους» δεν ακούγονται ούτε στην επέτειο του ’40.

Το αρχικό ερώτημα, λοιπόν, επιστρέφει. Και επιστρέφει σε εκείνους που υποστήριξαν και καθαγίασαν την απλή αναλογική. Την ψήφισαν. Μπορεί να μας δώσουν τώρα μια απάντηση; Τι την ήθελαν;

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο