Η Γαλλία «βράζει» καθώς τα επεισόδια και η ένταση για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά, συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ταραχές ήταν λιγότερο έντονες, καθώς χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα επεισόδια. Συγκεκριμένα, κυβέρνηση έστειλε 45.000 αστυνομικούς στους δρόμους για να προσπαθήσει να συγκρατήσει μια πέμπτη νύχτα ταραχών μετά την κηδεία του Σαββάτου του Ναέλ.

«45.000 αστυνομικοί και χιλιάδες πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για την επιβολή της τάξης. Η δράση τους … έκανε τη νύχτα πιο ήρεμη», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Εδώ και οι ημέρες, η Γαλλία είναι στο έλεος των ταραξιών, οι οποίοι έχουν πυρπολήσει αυτοκίνητα και λεηλατήσει καταστήματα, αλλά έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο δημαρχεία, αστυνομικά τμήματα και σχολεία – κτίρια που αντιπροσωπεύουν το γαλλικό κράτος.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε επίσκεψη στη Γερμανία, για να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη για να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση για την ηγεσία του από τότε που οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» παρέλυσαν μεγάλο μέρος της Γαλλίας στα τέλη του 2018.

Σήμερα, η γιαγιά του Ναέλ έκανε έκκληση στους ταραξίες να σταματήσουν τους βανδαλισμούς.

«Οι άνθρωποι που σπάνε πράγματα, τους λέω να σταματήσουν! Μην σπάτε σχολεία ή λεωφορεία», λέει μέσω του BFMTV. Η γιαγιά του 17χρονου κατηγορεί μόνο τον αστυνομικό, που σκότωσε τον εγγονό της.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την αναταραχή στη Γαλλία, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν.

«Βεβαίως παρακολουθούμε με ανησυχία» όσα εκτυλίσσονται στη Γαλλία, «και ελπίζω, είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι ο Γάλλος αρχηγός του κράτους θα βρει τα μέσα για να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα», είπε ο Όλαφ Σολτς. συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι ARD.

Πηγή: iefimerida με πληροφορίες Reuters & BFMTV