Στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναφέρθηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σχολίασε πως ελπίζει να ξεκινήσει μία νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών.

Οπως αναφέρει το Anadolu o κ.Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως η Τουρκία «προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς».

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο την ώρα που επέστρεφαν από το Ντουμπάι είπε ότι πηγαίνει με αντίληψη win-win στην Αθήνα και ότι θα θέσει ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα του διμερούς διαλόγου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, όπως των ΗΠΑ, οι οποίες -όπως κατήγγειλε- δεν τηρούν πλέον τις ισορροπίες απέναντι σε δύο γειτονικές χώρες και ειδικά στο θέμα των F-16.

 

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου για την 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή” με την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ, μέσω… Αθήνας.

Η φωνή μας ακούγεται απέναντι στην Κω
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι στόχος του είναι να αυξήσει τους φίλους και να μειώσει τους εχθρούς, ειδικά όταν με χώρες που η φωνή της Τουρκίας ακούγεται μέχρι απέναντι, αναφέροντας ειδικά την Κω.

 

«Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πω αυτά με σαφήνεια στη διμερή μας συνάντηση, όπως τα έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάζεις από την Τουρκία, η φωνή μας ακούγεται στην Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες από άποψη ιστορίας, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα».

 

Και σε αυτό το σημείο εξέφρασε παράπονο για τις ΗΠΑ ότι έχουν χαλάσει τις ισορροπίες στο θέμα των εξοπλισμών και ειδικά στο ζήτημα των F-16.

 

«Γιατί βλέπουμε ότι, κάποιοι, ειδικά οι ΗΠΑ, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου. Ενώ τα F-16 μας δεν μάς δίνονται, παρόλο που τα έχουμε πληρώσει, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα.

 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, εμείς θα συμβιβαστούμε. Εμείς επισκεπτόμαστε τον γείτονά μας δίπλα, καθόμαστε και συζητάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε το δρόμο μας ακριβώς το ίδιο».

Έχουμε διαφορές, αλλά μπορούμε να λύσουμε κάποιες με win-win
«Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν εν ριπή οφθαλμού», δήλωσε ο Ερντογάν, ωστόσο «υπάρχουν και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία», πρόσθεσε.

 

«Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι “εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει”. Θα πάμε στην Αθήνα με μια αντίληψη “win-win”. Θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».