Η κυβέρνηση εισήλθε ήδη σε διακεκαυμένη ζώνη. Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ένα θέμα που αγγίζει θεμελιακές φοβίες και διαρρηγνύει σταθερές ενός τμήματος της ελληνικής κοινότητας, είναι μεν το πιο κραυγαλέο, αλλά ήσσονος επίπτωσης.

Μελλοντικά η αρνητικότητα θα σβήσει. Θα έχει την τύχη που είχαν τα μέτρα της δεκαετίας του ’80 του ΠΑΣΟΚ, για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, ή το Σύμφωνο Συμβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ενσωματωθεί στην τρέχουσα κοινωνική ζωή και θα θεωρείται δεδομένο, άνευ ευρείας σημασίας, και παρωχημένο. Ουσιαστικότερη (θα) είναι η αντίδραση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παρότι η πλειοψηφία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δηλώνει υπέρ, για την Αριστερά είναι θέμα ταυτότητας. Θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα και θα τροφοδοτήσει κοινωνική αναταραχή. Βέβαια στο τέλος θα βγει εις βάρος της, καθώς η ελληνική κοινωνία πέραν της θετικής δημοσκοπικά άποψης για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, έχει βαρεθεί τους λεγόμενους «αγώνες». Είδε σε ποιες ήττες κατέληξαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει να πλήξει την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τις αντιρρήσεις φοιτητών και μαθητών.

Ήδη γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί εκρηκτικό το κλίμα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς άρχισαν καιοι καταλήψεις. Με την κοινωνία απέναντι όμως, θα το πληρώσει εν πολλοίς η Αριστερά καθώς και όσοι συντάσσονται μαζί της. Κυρίως η Αριστερά με στελέχη και αρχηγό που φοίτησαν, και κάποιοι δίδαξαν, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σαν κάποιους καθηγητές που είναι λάβροι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά έπαιρναν εξάμηνες εκπαιδευτικές άδειες από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και πήγαιναν στα ιδιωτικά της Κύπρου να διδάξουν έναντι αμοιβής.

Φτάνει όμως με τις υποκρισίες και μ’ αυτή την αφαίμαξη των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Όποιο Ελληνόπουλο θέλει να πάει έξω για σπουδές, να το κάνει από επιλογή κι όχι επειδή το σπρώχνει εκτός συνόρων ένα «μέτωπο» παιδείας. Καμία υποχώρησε να μην κάνει η κυβέρνηση.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο