Πρέπει από την αρχή να ξεκαθαρίσω πως ο μεγαλοεφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης αγαπάει με πάθος τον Ολυμπιακό και τα δίνει όλα γι’ αυτόν. Να υπογραμμίσουμε πως στα χέρια του, τα δέκα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός έχει κάνει «νταμπλ» και έχει πάρει οκτώ συνεχόμενα πρωταθλήματα!

Και φυσικά οι προθέσεις του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι αληθινές και ιδανικές. Μάλιστα, επί δικών του ημερών, όντας πρόεδρος της ΕΠΑΕ, η Σούπερ Λίγκα κέρδισε πολλά. Ήταν εκείνος που έφερε στη Λίγκα το διαφημιστικό Stoiximan και οι ομάδες μοιράζονται ένα σεβαστό χρηματικό πόσο. Ακόμη, ο κ. Μαρινάκης πίστευε και πιστεύει πως η διαιτησία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη. Να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» από την ΕΠΟ, με την οποία οι συγκρούσεις του ήταν καθημερινές. Και επιπλέον υποστήριζε και υποστηρίζει πως οι διαιτητές πρέπει να γίνουν επαγγελματίες. Όπως μάλιστα λέει: «Μόνο έτσι η διαιτησία στην Ελλάδα θα πάει μπροστά. Δεν θα είναι αναξιόπιστη και φυσικά δεν θα την αμφισβητεί κανείς!». Προσωπικά πιστεύω πως σε όλα αυτά ο κ. Μαρινάκης έχει απόλυτα δίκιο.

Όμως κάπου κάνει λάθος κινήσεις με τον Ολυμπιακό. Δεν είναι δυνατόν να διαθέτει σε κάθε μεταγραφική περίοδο (καλοκαίρι και χειμώνα) δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αγορά παικτών από το πάνω πάνω ράφι, όπως του λένε οι ειδικοί! Οι παίκτες έρχονται, αλλά κάποιοι δεν έχουν τα προσόντα που του είπαν. Όταν φθάνει η ώρα των αποδείξεων, φαίνονται και είναι κατώτεροι των προσδοκιών! Άλλοι πάλι, που έρχονται με…λιγότερα προσόντα και δίχως φανφάρες, τα καταφέρνουν και με την πορεία τους γράφουν ιστορία!

Πού είναι το πρόβλημα; Στην ανάθεση της ομάδας σε κάποιους που έρχονται ως…σωτήρες. Σαν…μεσσίες! Του έχουν«πιπιλίσει» το μυαλό με το «εγώ εκείνο…, εγώ το άλλο». Και λέγοντάς του πως «θα φέρω παίκτες που θα ανεβάσουν την ομάδα σε άλλο επίπεδο». Του λένε ακόμη πως σε λίγο «η ομάδα θα πετάει!». Έτσι, αφού πάρουν το «ok» του Ευαγγέλου Μαρινάκη, αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά. Γίνονται τεχνικοί διευθυντές της ομάδας. Ή παίρνουν και έχουν το γενικό πρόσταγμα για όλα όσα συμβαίνουν στην ομάδα…

Όπως όμως αποδεικνύεται, πολλοί από αυτούς είναι κενοί. Και όπως πολύ σοφά λέει ο λαός, «άνθρακας ο θησαυρός». Γι’ αυτό ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μόλις διαπιστώσει πως «δεν είναι αυτό που έλεγαν (αν και στην Ελλάδα, ακόμη και οι ξένοι ό,τι δηλώσουν είναι!) χωρίς δεύτερη κουβέντα τούς στέλνει από εκεί που ήρθαν! Βέβαια, το κακό στην ομάδα έχει γίνει. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που όλα αρχίζουν εκ νέου, με το σκεπτικό πως «τώρα κάτι θα αλλάξει!». Όμως η ίδια ιστορία δυστυχώς συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι (δυο με τρία εκατομμύρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό) με το δίκιο τους να γκρινιάζουν και να του ζητούν εξηγήσεις.
Πρόεδρε, καλέ μου φίλε Βαγγέλη, εκείνο που ο ερυθρόλευκος λαός δεν μπορεί να καταλάβει και διαρκώς τον ταλανίζει ένα πελώριο «γιατί;», είναι το γεγονός πως, ενώ διαθέτεις τεράστια χρηματικά ποσά (εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια) για αγορά ποδοσφαιριστών, δεν κάνεις το ίδιο για να φέρεις έναν αξιόλογο, ένα μεγάλο όνομα προπονητή!

Προσωπικά πιστεύω, όπως βέβαια το εισπράττω από τα πολλά (εκατοντάδες) μηνύματα που καθημερινά λαμβάνω (θέλουν κάπου να τα πουν…), πως πρέπει να φέρεις στην ομάδα «επιτέλους» έναν προπονητή που θα έχει τον σεβασμό των ποδοσφαιριστών, γιατί θα πιστεύουν σε αυτόν και στις γνώσεις του. Θα τους εμπνέει δηλαδή εμπιστοσύνη. Θα είναι ηγέτης. Και μην ξεχνάς πως μόνο έτσι θα κερδίσει και τους φιλάθλους που θα τον αγαπήσουν, όπως έκαναν με τον Ισπανό Ερνέστο Βαλβέρδε. Είναι αλήθεια πως ο Βαλβέρδε έδωσε αίγλη στην ομάδα σε δύσκολους καιρούς και, φυσικά, έγραψε τη δική του χρυσή ιστορία, στην ερυθρόλευκη οικογένεια. Έτσι δεν είναι, Βαγγέλη;

Μπορείς, πρόεδρε, να φέρεις τον καλύτερο, αρκεί να το θέλεις.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο