Το πρόβλημα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι ότι δεν εργάζεται ή ότι κάνει μεγάλα λάθη. Είναι ότι όλοι μας έχουμε πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτήν, περιμένουμε να στρώσουν όλα άμεσα και όταν λέμε όλα, εννοούμε δυσλειτουργίες δεκαετιών. Δυστυχώς, αυτά δεν γίνονται με μαγικό ραβδί, θέλουν πολλή δουλειά, πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα, συγκρούσεις με ισχυρές ομάδες συμφερόντων και κατεστημένες αντιλήψεις.

Η κυβέρνηση, είναι αλήθεια, με την προώθηση διαφόρων νομοσχεδίων στη Βουλή επιχειρεί να βάλει κάποια τάξη και να επιλύσει χρόνια προβλήματα που αφορούν είτε το Οικογενειακό Δίκαιο, είτε την Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη κ.ά. Εκτός από αυτά όμως, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί (και δίδεται ήδη) σε δύο τομείς που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών. Και αυτοί είναι η ακρίβεια και η ασφάλεια. Ο περιορισμός της ακρίβειας είναι ασφαλώς προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά τα όποια μέτρα έχει λάβει δεν έχουν προς το παρόν το αποτέλεσμα που επιδιώκεται. Πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο και να εστιάσει στην κερδοσκοπία, που αποτελεί και την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Η ασφάλεια των πολιτών επίσης πρέπει να είναι πλέον άμεσης προτεραιότητας επιδίωξη, διότι το πράγμα έχει ξεφύγει. Η χώρα μαστίζεται από εγκληματικότητα η οποία προέρχεται από πανίσχυρες μαφίες που δρουν ανεξέλεγκτα (εγκληματικές οργανώσεις ποινικών, χούλιγκαν, μπράβοι, διεθνείς μαφιόζοι) και πολλές φορές οι διασυνδέσεις και οι συνεργασίες μεταξύ τους είναι πολύ εμφανείς. Εκτός αυτών που αποτελούν το λεγόμενο οργανωμένο έγκλημα, έχουμε σημαντική αύξηση της βίας από πολίτες κάθε ηλικίας και δυστυχώς και από εφήβους, έχουμε ατιμώρητη παραβατικότητα στους δρόμους, στα νυχτερινά κέντρα, πολύ συχνά φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και τελευταίως επανεμφανίσθηκε και η τρομοκρατία. Χρειάζεται γιγαντιαία και οργανωμένη κινητοποίηση Αστυνομίας και Δικαιοσύνης για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική ισχύ για να συγκρουστεί με τις παθογένειες και να πετύχει δύσκολους στόχους σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο