Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές πριν από τις θερινές διακοπές του Αυγούστου και άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους, χωρίς να επηρεαστεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιάννη Στουρνάρα.

«Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μην γίνει πολύ περιοριστική», δήλωσε ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης, σημειώnει το Bloomberg, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο. «Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη την πολιτική της την περασμένη εβδομάδα για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, με τους αξιωματούχους να συγκλίνουν γύρω στον Ιούνιο ως την κατάλληλη συγκυρία για να αρχίσει η χαλάρωση, σχολιάζει το πρακτορείο. Είναι πλεόν πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%, αλλά αναζητούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις προτού αποφασίσουν για μειώσεις των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη έχει προγραμματίσει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για τις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Στη συνέχεια, δεν θα συνεδριάσει ξανά πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Στουρνάρας συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «περιστέρια» του ΔΣ της ΕΚΤ, αν και πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε με τα μέλη που χαρακτηρίζονται «γεράκια» σχετικά με την ανάγκη αναμονής μέχρι τον Ιούνιο.

Στον απόηχο των σχολίων, οι αγορές χρήματος διατήρησαν τα στοιχήματα σχετικά με το εύρος των μειώσεων του κόστους δανεισμού φέτος, με την πρώτη κίνηση κατά 25% να θεωρείται βέβαιη μέχρι τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από άλλες δύο με πιθανότητα 70% για μια τέταρτη.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν και οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι».

Υποβάθμισε επίσης τις ισχυρές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών τονίζοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί θα φθάσουν στο προ της πανδημίας επίπεδο μόνο το 2025.

ΠΗΓΗ: protothema.gr