Τελικά η υπόθεση της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών εξελίχθηκε πιο επικίνδυνα για την κυβέρνηση έναν χρόνο μετά, αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί ως θέμα καθημερινής συζήτησης σε αναζήτηση ευθυνών. Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο, λίγες ημέρες–κοντά στις εβδομήντα– πριν από τις ευρωεκλογές. Αφορμή για την κατάθεση της πρότασης μορφής ήταν δημοσίευμα εφημερίδας, στην οποία γίνεται λόγος για αφαίρεση και χάλκευση των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων, υπεύθυνων για την κίνηση των τρένων το μοιραίο βράδυ.Αυτά είχαν λεχθεί και πριν από έναν χρόνο, αλλά δεν είχαν εξηγηθεί επαρκώς.

Και έμενε να αποδειχθεί, μετά από έναν χρόνο, εάν η κυνική εκμετάλλευση του πόνου είναι μέρος της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας από οικονομικούς παράγοντες, τους γνωστούς «νταβατζήδες», όπως δήλωσε η κυβέρνηση, ή αν έχουν «πειραχτεί» οι διάλογοι, όπως ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας και το οποίο υιοθέτησε άμεσα κόμμα της αντιπολίτευσης.

Πολύ γρήγορα, μέσα στην εβδομάδα, κατατέθηκε η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, στη σκιά των αποκαλύψεων για τα Τέμπη, και περιμέναμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα «επιζήσει», παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, ή η χώρα θα βρεθεί σε δίνη αναταραχής.

Επιβεβαιώθηκε η πρώτη εκτίμηση όλων των πολιτικών αναλυτών,ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια κοινοβουλευτική θητεία περισσότερο από τρία χρόνια και είναι δύσκολο οι κυβερνητικοί βουλευτές να υποστηρίξουν την πρόταση μομφής και να θελήσουν να ξαναπεράσουν τη «βάσανο» της επανεκλογής τους. Όσον αφορά τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάποιοι «έτρεμαν» στην ιδέα παραίτησης της κυβέρνησης και προκήρυξης νέων εκλογών, γιατί, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις,οι συσχετισμοί πολιτικών δυνάμεων θα αλλάξουν και θα μείνουν οι μισοί σε κοινοβουλευτική δύναμη!

Στα highlights των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας στο Κοινοβούλιο ήταν οι γνωστές μετωπικές συγκρούσεις των πολιτικών αρχηγών και οι έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών και βουλευτών και δεκάδες τηλεοπτικές συζητήσεις.

Στις τρεις ημέρες που συζητήθηκε η πρόταση μομφής, στήθηκε σκηνικό πόλωσης, οξύτητας και ακραίας ρητορικής, για να εγκλωβιστούν οι πολίτες, ιδιαίτερα συναισθηματικά. Ασκήθηκε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από την ακρίβεια μέχρι την υγεία, την ασφάλεια και την ιδιωτική εκπαίδευση, και βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια οι υποκλοπές, τα σκάνδαλα του παρελθόντος, ακόμη και η υποκλοπή των e-mails των αποδήμων.

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι δεν υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και λειτουργεί ως καθεστώς το Μαξίμου ΑΕ.

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής εξελίχθηκε σε υψηλούς στο τόνους,με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Συνήθως διαρκεί τρεις ημέρες η συζήτηση για την πρόταση μομφής και πάντα ολοκληρώνεται μεσάνυχτα. Έτσι έγινε και αυτήν τη φορά.

Το έργο αυτό έχει παιχθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, με την ίδια πάντα κατάληξη. Καμία πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα δεν κατέληξε σε απώλεια εμπιστοσύνης της Βουλής προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Όλες οι κυβερνήσεις πήραν ψήφο εμπιστοσύνης! Πιστεύατε αυτήν τη φορά θα είχαμε διαφορετικό τέλος;

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος, συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο