Όσα θα πει ο πρωθυπουργός για Ιράν, Τουρκία, ενέργεια και άμυνα

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αυτό το διήμερο θα επικεντρωθούν σε θέματα Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή (θα συζητηθούν η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αλλά και η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ) αλλά και στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ωστόσο θα τονίσει ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει στους ομολόγους του ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας».

Στη συζήτηση για κοινά εργαλεία σε ενέργεια, άμυνα και επικοινωνίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει από την προηγούμενη Σύνοδο την έκδοση ευρωομολόγου για την τις αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών που συμβάλουν στην ασφάλεια της Ευρώπης και η συζήτηση είναι πλέον ανοιχτή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, ότι «στο τέλος της ημέρας στη συζήτηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.,  αυτό σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο  διαθέσιμο εισόδημα για όλους».