Τις τελευταίες ημέρες, στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί μεταξύ άλλων το πολύ σοβαρό ζήτημα της στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό νοσοκομείων και μονάδων υγείας που βρίσκονται σε νησιά.
Όσοι ασχολούμαστε και γνωρίζουμε τα ζητήματα των νησιών μας, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό είναι ένα θέμα καθημερινό, διαχρονικό και εξαιρετικά σοβαρό. Ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων δεν καλύπτονται πολλές φορές, ακόμα κι αν δημοσιευθούν αλλεπάλληλες προκηρύξεις. Δεν καλύπτονται ακόμα κι αν οι προσφερόμενοι μισθοί είναι πέραν και άνω του συνήθους, όπως στην περίπτωση της Σαντορίνης. Θυμίζουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει βελτιώσει, στο μέτρο του εφικτού, τις απολαβές των γιατρών. Κάναμε μια πρώτη οριζόντια αύξηση 10% το 2023, πριν καν αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Ομοίως έχουν αυξηθεί οι απολαβές των εφημεριών κατά 20%.
Για όλους εμάς που ασχολούμαστε καθημερινά με τα προβλήματα των νησιωτών, τα ζητήματα αυτά είναι γνωστά. Ο προβληματισμός όμως που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο τελευταία αποδεικνύει περίτρανα την αξία της συνταγματικής προστασίας της νησιωτικότητας, ως μιας επιταγής προς το κράτος για αυξημένη πρόνοια, προκειμένου να αναγκάζεται ο νομοθέτης και η Διοίκηση να λαμβάνουν ειδικά μέτρα για να εξασφαλίζονται σε νησιωτικές περιοχές βασικές παροχές αυτονόητες για ένα σύγχρονο κράτος, όπως οι παροχές δημόσιας δωρεάν υγείας, αλλά και παροχές αυτονόητες στην υπόλοιπη επικράτεια.
Στο πλαίσιο των ειδικών αυτών μέτρων, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προτίθενται άμεσα να αυξήσουν κατά εξαιρετικά σημαντικό ποσό τους προσφερόμενους μισθούς για γιατρούς σε άγονες περιοχές. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, επίκειται η διεύρυνση των κριτηρίων δυνάμει των οποίων χαρακτηρίζεται μία περιοχή άγονη, ώστε να καλύπτονται περισσότερες περιοχές, ενώ εξάλλου, σύμφωνα με την ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθεί, όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ στις περιοχές που υπάγονται στην Κατηγορία Α’ των άγονων περιοχών θα λαμβάνουν 3.600 ευρώ παραπάνω τον χρόνο, ενώ έξι συγκεκριμένες ειδικότητες στις οποίες παρουσιάζεται μεγαλύτερη έλλειψη θα λαμβάνουν 7.200 ευρώ παραπάνω μεικτά. Αντιστοίχως, στην Κατηγορία Β’ των άγονων περιοχών τα αντίστοιχα ποσά θα είναι 2.400 ευρώ μεικτά και για τις έξι συγκεκριμένες ειδικότητες 4.800 ευρώ μεικτά παραπάνω.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας, οι οποίοι άλλωστε έχουν αποδείξει κατά τα τελευταία πέντε έτη ότι δεν διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι είναι αυτονόητος, όπως αυτονόητο είναι και το γεγονός ότι όποιος κοινωνικός φορέας έχει συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος αυτού, θα πρέπει να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο για τη διαμόρφωση των ενδεδειγμένων πολιτικών.
Η εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές είναι η πεμπτουσία της υπηρέτησης του σκοπού της βελτίωσης της ζωής του πολίτη, αν αναλογιστεί κανείς το ιδιαίτερο ανάγλυφο της χώρας μας, με τέτοιο πλήθος μεγάλων και μικρών νησιών αλλά και ορεινών περιοχών.
Φίλιππος Φόρτωμας
Βουλευτής Κυκλάδων με τη ΝΔ