Το έργο του νεοσύστατου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που αφορά τη στήριξη της κοινωνίας, θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί ότι, με τη σκληρή δουλειά, θα ανταποκριθεί στις περισσότερες από αυτές. Αιχμή του δόρατος για εμάς, στο ΥΚΟΙΣΟ, παραμένει το δημογραφικό ζήτημα το οποίο με την επεξεργασία και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης στοχεύει στην αντιστροφή της μείωσης των γεννήσεων και στην ενθάρρυνση των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά, προσφέροντάς τους περισσότερες επιλογές.
Η πίεση από τη στεγαστική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Αντιμετωπίζουμε ευθέως το πρόβλημα, με ένα πλέγμα παρεμβάσεων ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν προνομιακή χρηματοδότηση για την απόκτηση κατοικίας από νέους, καθώς και προγράμματα στέγασης χιλιάδων συμπολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Ολοκληρώνουμε τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του προγράμματος «Σπίτι μου», που προσφέρει ιδιόκτητο σπίτι σε περίπου 10.000 νέους, στην πλειονότητα νέα ζευγάρια.
Η μείωση των ανισοτήτων, η κοινωνική συνοχή, η στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι απόλυτες προτεραιότητες. Μέσα από το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού», άλλαξε η καθημερινότητα περισσοτέρων από 1.000 ωφελουμένων και στο τέλος του προγράμματος ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 1.800.
Η αποϊδρυματοποίηση με συντονισμένες και ολιστικές παρεμβάσεις βρίσκεται στην προμετωπίδα της πολιτικής μας. Αναβαθμίσαμε το σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας «Anynet», οδηγώντας σε αύξηση 14% στις υιοθεσίες και 80% στις αναδοχές. Δημιουργήσαμε το νέο πλαίσιο επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με υψηλά ποσοστά σωματικής, ψυχικής ή νοητικής αναπηρίας και παράλληλα αυξάνουμε στα 1.850 ευρώ μεικτά την αμοιβή των επαγγελματιών αναδόχων. Επίσης, ανακοινώσαμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά και νέους άνω των 15 ετών που ζουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, με στόχο, το 2025, 200 παιδιά να έχουν μεταφερθεί σε κατάλληλες κατοικίες, όπου θα λαμβάνουν φροντίδα και υποστήριξη.
Δυναμικές παρεμβάσεις στοχεύουν στη διευκόλυνση της οικογενειακής ζωής, τόσο με τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών, όσο και με τη δημιουργία 150 ΚΔΑΠ – κέντρα STEM για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Ταυτόχρονα, θα υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, που θα αλλάξει τη μέχρι σήμερα αντίληψη για την προσχολική εκπαίδευση, καθώς θα αφορά βρέφη από 3 μηνών έως 4 ετών. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» σε 100 σταθμούς και θα ολοκληρωθούν 2.700 εκπαιδευτικά kits.
Η μάχη της κυβέρνησης για τη βελτίωση συνολικά της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών είναι διαρκής, στοχευμένη και ανυποχώρητη. Και εμείς, στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και να ενώσουμε την κοινωνία μας.
της Σοφίας Ζαχαράκη
Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας