Σε ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον και με τα οικονομικά στοιχεία να μην είναι ανέφελα ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση, όπως θα πει και ο πρωθυπουργός σήμερα στη ΔΕΘ, θα ρίξει το βάρος τώρα, κατά την κοινοβουλευτική περίοδο μέχρι το τέλος τους έτους, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης, η εντατικοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και η μείωση της ανεργίας εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό μέλημα των όποιων επιλογών γίνονται, με στόχο να συνεχιστεί και η αύξηση των εισοδημάτων, που για την κυβέρνηση έχει αναδειχθεί σε κεντρικό στόχο τετραετίας.
Ο στόχος αυτός θα επαναληφθεί από το βήμα της ΔΕΘ, απ’ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτάξει και νέες πολιτικές προσανατολισμένες στους άξονες της στεγαστικής κρίσης, της υγείας, του δημογραφικού και της επιδοματικής πολιτικής. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτικά στοιχεία που παρέθεσε στην τελευταία, προ των διακοπών, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με «ομοβροντία» μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο υπόλοιπο του 2024, αφού οι μεν επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 20%, οι δε μεταρρυθμίσεις κατά 40%.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, το σύνολο των έργων και των επενδύσεων που θα «τρέξουν» φθάνουν στα 279, ενώ το σύνολο των μεταρρυθμίσεων ανέρχονται στις 221, με ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Καλοί βέβαια οι αριθμοί, αλλά παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο στους τομείς των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, αλλά και εμπλουτισμός των κυβερνητικών δράσεων με νέες πολιτικές, που απαντούν σε νέα προβλήματα και ζητούμενα που θέτουν οι πολίτες. Kαι προς αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, αναμένουμε να κινηθεί ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις στη ΔΕΘ.
του Φώτη Σιούμπουρα