Αποκαλυπτική έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζόμενων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στη χώρα μας αποτυπώνοντας με τα πλέον μελανά χρώματα τα κενά που υπάρχουν για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων και αποδεικνύοντας ότι πολλά απομένουν να γίνουν, προκειμένου να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ανεξάρτητης έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζόμενων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.Τ.Ε.Ε.) από την αρχή του έτους έως τα τέλη Νοεμβρίου 132 άτομα έχασαν την ζωή τους την ώρα της εργασίας, ενώ άλλοι 219 τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2024 καταγράφονται στον αγροτικό τομέα με 33 άτομα να χάνουν τη ζωή τους, ενώ ο επόμενος κλάδος με τους περισσότερους νεκρούς είναι των υπαλλήλων/μισθωτών/ εργατών που μέτρησε 31 νεκρούς. Στον κατασκευαστικό κλάδο, δηλαδή οικοδομικές εργασίες, εργοτάξια κλπ φέτος μέχρι στιγμής 27 εργαζόμενοι άφησαν την ώρα της δουλειάς τους την τελευταία τους πνοή, ενώ νεκρούς μετρούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας με τέσσερις νεκρούς.
Οι μήνες με τα περισσότερα εργατικά δυστυχήματα είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όταν στις συνθήκες εργασίας και στις όποιες ελλείψεις ασφάλειας των εργαζόμενων προστίθενται και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση. Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο σημειώθηκαν 16 εργατικά δυστυχήματα και τον Αύγουστο 15. Σύμφωνα με τον γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασίας της ΓΣΕΕ και Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Ανδρέα Στοϊμενίδη, η θερμική καταπόνηση είναι μια υποκατηγορία στους δείκτες μέτρησης των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων και η οποία ωστόσο είναι «πολύ ιδιαίτερη στην χώρα μας λόγω γεωγραφικού χώρου και λόγω κακών εργασιακών συνθηκών». Ωστόσο, και τους φθινοπωρινούς μήνες όπως τον Οκτώβριο 16 εργαζόμενοι πέθαναν την ώρα της δουλειάς τους, ενώ αυξημένα είναι τα συμβάντα και το Νοέμβριο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στα μέτρα ασφαλείας εντός των εργασιακών χώρων.
«Αυτή η εικόνα θα αντιστραφεί μόνο εάν αντιμετωπιστεί η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως έχει χαρακτηρισθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας το 2022 κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση να προστατέψει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής προτεραιοποίησης, ούτε κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ούτε ουσιαστικού τριμερούς διαλόγου μεταξύ εργαζόμενων, εργοδοτών και κυβέρνησης καθώς συστηματικά οι εργαζόμενοι αποκλείονται από αυτόν τον διάλογο, παρά του ότι οι εκπρόσωποι μας σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίζονται και κατέχουν θέσεις επικεφαλής ευρωπαϊκών οργανισμών αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων» τόνισε ο κ. Στοϊμενίδης.
Νεκρή 44χρονη κατά τη διάρκεια τηλεργασίας
Σε αυτή τη μελανή εικόνα των σοβαρών ελλείψεων μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας ήρθε δυστυχώς να προστεθεί πριν λίγες ημέρες και μια νέα κατηγορία που αφορά την τηλεργασία. Η 44χρονη εργαζόταν από το σπίτι της με καθεστώς τηλεργασίας και υπέστη εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο. Η 44χρονη διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ωστόσο εξέπνευσε λίγες ημέρες μετά. Ο σύζυγος της θανούσης ζήτησε από την εταιρεία να χαρακτηρίσει το θάνατο της ως εργατικό δυστύχημα, όμως η εταιρεία αρνήθηκε.
«Στους νέους κινδύνους που αναδύονται, εκτός από την κλιματική αλλαγή, είναι και η ψηφιακή μετάβαση που έχει μέσα και την υβριδική εργασία και την τηλεργασία. Υπάρχουν ειδικές δυσκολίες σε αυτές όσον αφορά την πρόβλεψη για την εργονομικότητα του χώρου και την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και για την υγεία τους, καθώς υπόκεινται σε υψηλούς ψυχοκοινωνικούς κινδύνους όσοι εργάζονται με τηλεργασία. Οι περισσότεροι υποχρεώνονται να εργάζονται πολλές ώρες την ημέρα, σε περιβάλλον που δεν είναι φιλικό, καθώς πολλές φορές συνδυάζουν οικογενειακά καθήκοντα με εργασιακά. Είναι ένα περιβάλλον που τους αποκλείει από την κοινωνία της εργασίας, της συζήτησης και επαφής και ουσιαστικά τους απομονώνει κοινωνικά και θεωρείται λογική συνέπεια κάποιοι άνθρωποι από το στρεσάρισμα να αναπτύσσουν ασθένειες, οι οποίες καταλήγουν σε ρευματοπάθειες, σε εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια κ.ά. Η συνάδελφος (σ.σ. η 44χρονη) πέθανε εν ώρα εργασίας. Θα μπορούσε να συμβεί και μετά από μία ώρα αφού είχε τελειώσει την εργασία της και μετά από ένα μήνα. Οι επαγγελματικές ασθένειες μπορεί να εκδηλωθούν και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα» κατέληξε ο κ. Στοϊμενίδης.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Karfitsa