Υγεία

Έτσι νιώθει κάποιος όταν κάνει εμβόλιο τεχνολογίας mRNA

Με τα εμβόλια της Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούν την νέα τεχνολογία mRNA να είναι προ των πυλών πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως θα είναι ο εμβολιασμός με τα καινούργιας γενιάς εμβόλια.

Τα εμβόλια με τη νέα τεχνολογία mRNA,  βασίζονται στην παροχή αλυσίδων γενετικού υλικού για να μετατρέψουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε εργοστάσια πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες -ακίδες, που δημιουργούνται από το σώμα, δεν είναι επικίνδυνες επειδή δεν υπάρχει ο υπόλοιπος ιός, ωστόσο, το σώμα «βλέπει» τώρα την πρωτεΐνη και σχεδιάζει τους ανοσοποιητικούς στρατιώτες, που θα την καταπολεμήσουν σε μελλοντική έκθεση. Η τεχνολογία αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε εγκεκριμένο εμβόλιο και άλλα εμβόλια χρειάστηκαν 15-20 χρόνια για να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν. Η τεχνολογία mRNA επιλέχθηκε αυτή τη φορά επειδή οι επιστήμονες γνώριζαν ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

Ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Μoderna δήλωσε στο CNN ότι η εμπειρία του «σίγουρα δεν ήταν σαν βόλτα στο πάρκο», αλλά θα το ξανάκανε. Ο Γιασίρ Μπατάλβι είπε ότι αρχικά ένιωσε μια αμηχανία, όταν σήκωσε το μανίκι και του έδωσαν να υπογράψει πρώτα ένα 22σέλιδο κείμενο συγκατάθεσης, αλλά είχε αποφασίσει να συνεισφέρει ό,τι μπορούσε ο ίδιος από την πλευρά του στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Κι όπως κι άλλοι εθελοντές πριν απ’ αυτόν, περιέγραψε έναν ελαφρύ πόνο στο χέρι από την ένεση, όπως αυτόν που από το κοινό εμβόλιο της γρίπης: «Τη στιγμή που με τρύπησε η βελόνα ένιωσα αρχικά σαν να κάνω αντιγριπικό εμβόλιο, που είναι βασικά ένα μικρό τσίμπημπα στο πλάι του μπράτσου. Όταν έφυγα από το νοσοκομείο, εκείνο το βράδυ, χειροτέρεψε κάπως η δυσκαμψία. Όχι ότι δεν ήταν διαχειρίσιμη, αλλά ένιωθα σαν να μη μπορώ να σηκώσω το χέρι μου πάνω από τον ώμο μου. Οι παρενέργειες, ωστόσο, ήταν μάλλον τοπικές, στον μυ του χεριού. Κι αυτό ήταν όλο, δεν επηρεάζει κάτι άλλο και νιώθεις καλά», λέει ο 24χρονος Βρετανός.

«Εμφάνισα αρκετά σημαντικά συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση. Στην αρχή ήμουν καλά όσο βρισκόμουν στο νοσοκομείο. Αλλά το βράδυ ήταν δύσκολο, αφού ανέβασα χαμηλό πυρετό κι αισθανόμουν κόπηση και ρίγη», λέει ο Μπατάλβι, σημειώνοντας πάντως ότι το επόμενο πρωί ένιωθε πολύ καλύτερα. Ο εθελοντής τηλεφώνησε στους γιατρούς της μελέτης και τους ενημέρωσε για τα συμπτώματά του, αλλά εκείνοι δεν θορυβήθηκαν και του είπαν να μην ανησυχεί.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι ειδικοί λένε ότι οι αντιδράσεις αυτές του οργανισμού δείχνουν ότι το σώμα ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε και δεν πρέπει να τρομάξει κανέναν ώστε να αποφύγει τον εμβολιασμό ή τη δεύτερη δόση

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa