Κοινωνία

Έτσι σχολίασαν τα Γερμανικά ΜΜΕ την επίθεση στον Μπουτάρη

Στην επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος με εκτενή ρεπορτάζ.

Υπό τον τίτλο «Ακροδεξιοί επιτίθενται σε δήμαρχο» το Spiegel σημειώνει ότι «μια δημόσια επίθεση προκαλεί σοκ στην Ελλάδα. Ακροδεξιοί τραμπούκοι επιτέθηκαν στον 75χρονο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια επετειακής εκδήλωσης. Οι εικόνες καταδεικνύουν τη βιαιότητα των δραστών».

Επιχειρώντας να διαφωτίσει τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης, το Spiegel επισημαίνει: «Από τη στιγμή πουεξελέγη για πρώτη φορά πριν από οκτώ χρόνια, ο Μπουτάρης προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα που είχε η Θεσσαλονίκη ως μια υπερσυντηρητική, αντιδραστική πόλη. Στήριξε δημοσίως φιλελεύθερες αξίες και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, ενώ τάχθηκε υπέρ των ισχυρών δεσμών με την Τουρκία και το Ισραήλ. »Μια πολιτική που συνέβαλε στο να επουλωθούν παλιές πληγές, να βελτιωθεί το ίματζ της πόλης, να ενισχυθεί ο τουρισμός, αλλά και στο να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις προαναφερθείσες χώρες […].

»Ωστόσο, με την πολιτική αυτή ο Μπουτάρης εξόργισε και αντισημίτες ακροδεξιούς- και αυτοί αποτελούν εδώ και καιρό κομμάτι της πόλης».

Βαθύ το σοκ

Υπό τον ίδιο τίτλο «Ακροδεξιοί επιτίθενται σε δήμαρχο» φιλοξενεί άρθρο και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σημειώνοντας ότι «ο Μπουτάρης θεωρείται ένας από τους πιο προοδευτικούς δημάρχους της Ελλάδας». «Κατάφερε να ξεφύγει, πριν συμβούν χειρότερα» παρατηρεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, επισημαίνοντας ότι, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, όλα τα ελληνικά κόμματα και η κυβέρνηση καταδίκασαν την επίθεση.

Υπήρξαν όμως κι άλλες εξαιρέσεις, σύμφωνα με τη «Stuttgarter Zeitung»: «Κάθε τόσο ακροδεξιοί τον βρίζουν και τον προσβάλλουν. Ωστόσο και ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, μέλος της φιλελεύθερης συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, έγραψε στο Τwitter: »Αυτή είναι η μοίρα των προδοτών». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρχαν πολλές παρόμοιες αναρτήσεις. Υποστηρικτές του δημάρχου κάλεσαν σε συγκέντρωση υπέρ του στον Λευκό Πύργο […]» υπογραμμίζει.

«Ακροδεξιοί ξυλοκοπούν δήμαρχο» αναφέρει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου N-TV, σημειώνοντας: «Σοκαριστικές εικόνες διαδραματίστηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εξοργισμένοι άνδρες καταδίωξαν, χτύπησαν και έβρισαν τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος κατάφερε να ξεφύγει. Ωστόσο, το σοκ είναι βαθύ».

Πηγή: zougla.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ