Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Ας προσέξουν

Οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν μια εδραίωση ενός δικομματισμού, που μπορεί να μη θυμίζει ασφαλώς τον παλαιό, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωναν αθροίσματα εκλογικών ποσοστών της τάξης του 80%, αλλά σε κάθε περίπτωση ισχυροποιείται.

Το δίλημμα «να φύγουν ή να μείνουν», που προσωποποιείται στο πολύ απλό «Κυριάκος ή Αλέξης», κυριαρχεί όλο και περισσότερο, πιέζοντας ασφυκτικά όλους τους μικρούς παίκτες, πετώντας κάποιους εκτός Βουλής (ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).

Εκτιμώ ότι αυτό το φαινόμενο θα ενισχυθεί στην πορεία προς τις εκλογές, αφού ήδη διαμορφώνεται αυτή η τάση ολοφάνερα.

Έτσι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά να ενισχύεται έστω και λίγο, αυτό όμως φέρνει μια αντισυσπείρωση που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη συγκριτικά ενίσχυση της ΝΔ. Το αποτέλεσμα στη φάση της δίχως όρια παροχολογίας και σκανδαλολογίας της κυβέρνησης είναι η ΝΔ να προηγείται με διψήφια ποσοστά (10,5% σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, μετά την αναγωγή χωρίς λευκά, άκυρα, αποχή). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος να χάσει, και μάλιστα το πιθανότερο με μεγάλη διαφορά, ωστόσο αυτό δεν οδηγεί στη μικρή έστω ενίσχυση των κομμάτων που φαίνεται ότι θα επιβιώσουν κοινοβουλευτικά.

Τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και το ΚΚΕ με το ζόρι συγκρατούν μη διασφαλισμένα ποσοστά, ενώ το ΚΙΝΑΛ δείχνει να μην μπορεί να δημιουργήσει δυναμική και βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους.

Το τι θα συμβεί με το ΚΙΝΑΛ είναι πολύ μεγάλης σημασίας, μια και είναι το μοναδικό κόμμα που θα καλεστεί να διαδραματίσει μετεκλογικά ρόλο. Από αυτό θα εξαρτηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, όπως και η συγκέντρωση προεδρικής πλειοψηφίας, ώστε να εδραιωθεί μια πολιτική και οικονομική σταθερότητα για τέσσερα χρόνια.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γυμνός πολιτικά, ιδεολογικά και ηθικά, δεν παίρνει πίσω δυνάμεις από αυτές που έχασε. Δεν παίρνει όμως ούτε από την απροσδιόριστη ζώνη, ενώ ποιοτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να χάσει δυνάμεις κυρίως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και προς ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει αν δεν ξεκαθαρίσει βασικές θέσεις του, τι πιστεύει για το μέλλον, αν δεν αποσαφηνίσει αν εγγυάται σίγουρη συγκρότηση κυβέρνησης και σταθερότητα ή αστάθεια και συνεχείς εκλογές με απλή αναλογική.

Κινδυνεύει όμως και από την εικόνα αθροίσματος παραγόντων που μοιράζουν μια ανύπαρκτη λεία και ασήμαντους στην κοινωνία παράγοντες που απαιτούν απαράδεκτα υψηλές για το μπόι τους θέσεις, τη στιγμή που προβάλλει υπαρξιακό πρόβλημα. Ας προσέξουν…

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ