Εκλογές 2019 Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Βαγγέλης Μπουρνούς (Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου) στο «Π»: Αναζητούν ευθύνες σε λάθος κατεύθυνση

Στο πόρισμα και στις ποινικές διώξεις για την εθνική τραγωδία στο Μάτι αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, τονίζοντας πως «από την πρώτη ώρα έδωσε τη μάχη». Ο κ. Μπουρνούς υποστήριξε πως: «Μίλησα για θύματα, γιατί τα έβλεπα μπροστά στο πεδίο της φωτιάς όταν οι άλλοι ήθελαν να τα αποκρύψουν».

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα σε βάρος 20 αρμοδίων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Μεταξύ των προσώπων ήσασταν κι εσείς. Θέλω την τοποθέτησή σας για αυτή την εξέλιξη.

Οι διώξεις που ασκήθηκαν και αφορούν τον Δήμο Ραφηνας-Πικερμιου αναφέρονται σε ενέργειες παραλειπτικού χαρακτήρα για καθαρισμούς σε χρόνο προ της έναρξης της πυρκαγιάς. Αφορούν στην ουσία ενέργειες πρόληψης σε ένα κράτος που έχει στραγγαλίσει οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας κατά 65% τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ και επιβάλλοντάς τους μνημονιακές επιταγές για τα θέματα στελέχωσης των υπηρεσιών τους. Περίπου 40.000 στρέμματα, 5 υπάλληλοι υπηρεσίας Πρασίνου, έλλειψη πόρων, με σταγονόμετρο εγκρίσεις για αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες διαμόρφωσαν ένα σκηνικό μη πλήρως ολοκληρωμένης επεμβάσεως. «Γύμνωσαν» τους δήμους και αναζητούν ευθύνες, αλλά είναι σε λάθος κατεύθυνση και θα αποδειχθεί από τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Το πόρισμα περιγράφει ένα απίστευτο αλαλούμ στον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Πώς ζήσατε εσείς εκείνες τις δραματικές ώρες;

Πότε διαπιστώσατε ότι υπάρχουν θύματα; Μέσα στη φωτιά, από την πρώτη ώρα δώσαμε τα πάντα, αλλά ήμασταν αδύναμοι χωρίς την εναέρια δύναμη που ζητήσαμε. Μίλησα για θύματα, γιατί τα έβλεπα μπροστά στο πεδίο της φωτιάς, όταν οι άλλοι ήθελαν να τα αποκρύψουν για να τα διαχειριστούν σε δεύτερο χρόνο.

Από την πλευρά του δικού σας δήμου, ποιες ενέργειες έγιναν και ποιες δεν έγιναν ώστε να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη κατάσταση;

Οι δήμοι, όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά, αυτόματα περνάνε σε επικουρικό ρόλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έλειψε η κυρία δύναμη πυρός της Πυροσβεστικής, με οχήματα και εναέρια μέσα, και επιχειρούσαμε κατά βούληση να βοηθήσουμε όποιους και όσους μπορούσαμε. Η προσπάθειά μας αυτή αναγνωρίζεται από τους πολίτες.

Για να πάμε στο σήμερα. Υπάρχουν προβλήματα, είτε στις υποδομές είτε όσον αφορά τους πολίτες, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί;

Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης; Γίνεται δουλειά, αλλά είμαστε πίσω όσον αφορά τις ανάγκες των πολιτών. Όταν έχει εκδοθεί σήμερα μόνο το 1/20 των αδειών που απαιτούνται για να γυρίσουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, καταλαβαίνετε την αγωνία τους. Έχουν απολέσει τη ζωή τους και την θέλουν πίσω. Ό,τι και να ζητούν είναι λίγο και οφείλουμε να είμαστε εκεί.

Είμαστε στον δρόμο για τις εκλογές και θα ήθελα να εξετάσουμε και αυτό το κομμάτι. Κάνοντας έναν απολογισμό, ποια πιστεύετε ότι ήταν τα πιο εμβληματικά έργα της θητείας σας;

Περάσαμε σε άλλο επίπεδο. Η επίλυση του αποχετευτικού, που το 2023 θα είναι λειτουργικά ένα κέντρο επεξεργασίας λυμάτων προηγμένης τριτοβάθμιας επεξεργασίας, με επαναχρησιμοποίηση των εκροών για άρδευση βρώσιμων φυτών. Η αναβάθμιση των υποδομών Παιδείας, ο διαχωρισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων σε ανοιχτές και σε κλειστά γυμναστήρια. Το άνοιγμα δύο νέων εκθεσειακώνμουσειακών χώρων και η ανάδειξη της Ραφήνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ανατολικής Αττικής. Τα έργα υποδομής για μια σύγχρονη πόλη, ο οδοφωτισμός με λαμπτήρες LED, που θα είναι έτοιμος σε όλο τον δήμο έως το καλοκαίρι του 2019, αλλά και η βελτίωση της καθημερινότητας αλλάζουν συνεχώς προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

Έχετε πει πολλές φορές ότι «στόχος σας είναι η Ραφήνα να γίνει ευρωπαϊκή πόλη». Ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση και πού θα ρίξετε το βάρος σας;

Βάλαμε τις βάσεις για έναν ψηφιακό δήμο και για έργα υποδομής (οδικά και προαστιακός) που χρειάζεται το 2ο επιβατηγό λιμάνι της χώρας. Η δρομολογημένη απόδοση του παράλιου μετώπου μέσα στην άνοιξη του 2019 θα δώσει την ευκαιρία να αλλάξουμε το μικρο-οικονομικό κλίμα στον τόπο μας. Δώσαμε μάχες και λύσαμε χρονίζοντα προβλήματα δεκαετιών. Περιγράψτε μας την «ανθρωπογεωγραφία» της παράταξής σας. Ποια είναι η γνώμη σας για τα χρίσματα; Πιστεύετε ότι είναι δυνατό να συνεργαστούν άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές; Έχουμε ένα πολύ συλλεκτικό ψηφοδέλτιο, με άξιους ανθρώπους από κάθε πολιτικό χώρο. Προτεραιότητα όλων μας, οι ανάγκες των πολιτών και του τόπου μας. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν. Με συζητήσεις και συναινέσεις κάνουμε πράξη τα όνειρα των πολιτών για μια σύγχρονη πόλη.

Το νέο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής, «εμπνέει» τις συνεργασίες. Κάτι το οποίο είχατε ήδη εφαρμόσει στη θητεία που διανύετε. Πιστεύετε ότι υπάρχουν τα περιθώρια συγκλίσεων και συναινέσεων έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το «τοπίο» των υποψηφιοτήτων;

Όταν δεν βρίσκουμε περιθώρια συγκλίσεων και συναινέσεων, δεν έχουμε ελπίδα ως κοινωνία. Γινόμαστε δέσμιοι των εγωπαθειών μας. Εμείς αποδείξαμε με τις πράξεις μας ότι επιδιώκουμε τις συγκλίσεις, ακόμα και όταν το θεσμικό πλαίσιο δεν τις έθετε ως προαπαιτούμενο. Γιατί να σας δώσουν πάλι «ψήφο εμπιστοσύνης» οι δημότες του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου; Αποδείξαμε στα δύσκολα ότι σταθήκαμε όρθιοι, δίπλα στις ανάγκες των πολιτών. Μαζι και δίπλα τους, τότε, στη συνέχεια και πάντα. Δημιούργησαμε υποδομές, σχεδιάσαμε και εξασφαλίσαμε την υλοποίηση των μεγάλων έργων που απαιτεί ο τόπος μας, όπως την αποχέτευση, την αντιπλημμυρική θωράκιση, τον προαστιακό, την απόδοση του παράκτιου μετώπου στον δήμο και τα οδικά έργα που έχουν ανάγκη πόλη και λιμάνι. Ζητούμε την εμπιστοσύνη τους ξανά, για να φτιάξουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή πόλη με υψηλη τεχνολογία και ψηφιακές υπηρεσίες στους πολιτες. Μία πόλη όπως τη θέλουμε, φιλική στα παιδιά μας και το περιβάλλον.

Στον Γιώργο Λαιμό

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 16/03

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa