Σε πρώτο πλάνο Συνεντεύξεις

Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο «Π»: Θέλουν να πετάξουν την «καυτή πατάτα» στον Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία», προβλέπει, σε συνέντευξή του στο «Π», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Όπως εκτιμά, «ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει είτε αιφνιδιαστικά σε εκλογές στην αρχή του νέου έτους είτε σε τριπλές εκλογές τον Μάιο, με στόχο να προκαλέσει σύγχυση».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση «με στόχο να πετάξει την “καυτή πατάτα” στον κ. Μητσοτάκη». Και εξηγεί ότι «όπως ο κ. Τσίπρας έκανε “κωλοτούμπα” με τα μνημόνια, ενδέχεται και ο κ. Μητσοτάκης να κάνει “κωλοτούμπα” στο Μακεδονικό».

Κύριε πρόεδρε, το ΚΙΝΑΛ, του οποίου είστε επιφανές στέλεχος, προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές; Η δική σας εκτίμηση ποια είναι ως προς τον χρόνο διενέργειάς τους;

Η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, όπως διακηρύσσει ο κ. Τσίπρας. Οι εκλογές θα γίνουν όταν εκτιμήσει ότι θα πετύχει τη μικρότερη δυνατή ήττα. Θα προχωρήσει είτε αιφνιδιαστικά σε εκλογές στην αρχή του νέου έτους είτε σε τριπλές εκλογές τον Μάιο, με στόχο να προκαλέσει σύγχυση. Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε πολιτική και εκλογική ετοιμότητα. Καθημερινά εξειδικεύουμε το πρόγραμμά μας, ενώ η επιτροπή ψηφοδελτίων καταρτίζει τις λίστες υποψηφίων. Για να πετύχουμε την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, όποτε και αν γίνουν εκλογές.

Να περάσουμε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πιστεύετε ότι θα είναι το κυρίαρχο για τον χρόνο επιλογής των εκλογών; Η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει τη θέση της γι’ αυτό το θέμα. Θα εκφραστεί αυτή και στην επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή; 

Ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε εκλογές αρχές του έτους, με στόχο να πετάξει την «καυτή πατάτα» στον κ. Μητσοτάκη. Τότε, όπως ο κ. Τσίπρας έκανε «κωλοτούμπα» με τα μνημόνια, ενδέχεται και ο κ. Μητσοτάκης να κάνει «κωλοτούμπα» στο Μακεδονικό. Αν τώρα φέρει τη συμφωνία στην παρούσα Βουλή, έχω εγκαίρως τονίσει ότι πρέπει να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές, αφού σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει τη θέση ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ergaomnes με συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πάγια εθνική θέση και ότι προβληματικά στοιχεία του συμβιβασμού είναι η ιθαγένεια και η γλώσσα. Αναμένουμε όμως και το πώς θα έλθει η συμφωνία στη Βουλή, πώς θα έχουν προχωρήσει στις υποχρεώσεις τους οι γείτονες. Ενδεχόμενες παραβιάσεις συμφωνηθέντων στο κείμενο του Συντάγματος που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα απαιτούν επαγρύπνηση.

Η ΔΗΜΑΡ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και διαμορφώνει προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πώς θα εκφραστούν αυτές στη συνέχεια;

Πράγματι, έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η πρόσφατη εκδήλωσή μας, όπου ακούστηκαν οι προτάσεις τόσο κομμάτων όσο και νομικών, αλλά και η απάντηση στη σχετική επιστολή που έλαβα από τον πρωθυπουργό. Γιατί η συζήτηση αυτή οφείλει να γίνεται διακομματικά, σε κλίμα συναίνεσης, μακριά από την πόλωση και τις σκοπιμότητες που δυστυχώς κυριαρχούν. Θα συνεχίσουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες στον δημόσιο διάλογο και στη Βουλή. Για να μη χαθεί άλλη μία ευκαιρία για μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση, για ένα σύγχρονο Σύνταγμα μίας σύγχρονης Ελλάδας.

Τι χαρακτήρα θέλετε να προσδώσετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, οι οποίες θα διενεργηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές κι ίσως όχι μόνο;

Τον αυτοτελή χαρακτήρα που αρμόζει στην Αυτοδιοίκηση για να σταματήσει να είναι το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους. Για αυτό θεωρώ απαράδεκτο το ενδεχόμενο τσουβάλιασμα όλων των εκλογών μαζί, γιατί εξ αντικειμένου θα υποβαθμίσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μία πραγματικά προοδευτική πολιτική επιβάλλει την προώθηση μιας Αυτοδιοίκησης ανεξάρτητης από κόμματα, με δικούς της πόρους και αρμοδιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να στηρίξει επιλογές που μπορεί να συσπειρώσουν τον προοδευτικό κόσμο και να είναι νικηφόρες, όχι επιλογές κομματικής περιχαράκωσης, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Στη Δημοκρατική Αριστερά αυτό το έχουμε αποδείξει έμπρακτα, καθώς οι προτάσεις μας τα προηγούμενα χρόνια ήταν και προοδευτικές και νικηφόρες σε πολλούς κεντρικούς δήμους της χώρας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, τα Χανιά κ.ά.

Ποια είναι η άποψή σας για τη συνάντηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων μ’ εκείνες της Αριστεράς;

Επιδίωξη της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη είναι οι κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και η παραγωγή νέου πλούτου με δίκαιη αναδιανομή και όχι η ανακύκλωση της φτώχειας και ο διαρκής διχασμός που καλλιεργεί συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο όταν η οποιαδήποτε συνάντηση γίνεται στη βάση αυτή μπορεί να υπάρξει πειστική προοδευτική απάντηση στην άνοδο του συντηρητισμού και της Ακροδεξιάς.

Γι’ αυτό και η συνάντηση αυτή όπου γίνεται, όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, προϋποθέτει συσχετισμούς κυριαρχίας των σοσιαλδημοκρατών, ώστε να μην κυριαρχούν ούτε οι ακραίες θέσεις ούτε ο λαϊκισμός. Αυτές οι διεργασίες δεν έχουν σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη σχέση του με τη Σοσιαλδημοκρατία με όρους τακτικισμού, στο εξωτερικό δήθεν σύμπλευση μαζί της και στο εσωτερικό με τους εθνικολαϊκιστές ΑΝΕΛ!

Είστε ο εισηγητής του εσωτερικού δημοψηφίσματος στο Κίνημα Αλλαγής για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πώς θέλετε να κινηθεί ο πολιτικός σας φορέας μετά τις κάλπες;

Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, στόχος μας είναι να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς, να μην είναι τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή και να μην υπάρξει ένας νέος αδιέξοδος δικομματισμός. Εάν είμαστε μέσα στις πρώτες τρεις δυνάμεις και πάρουμε διερευνητική εντολή, θα καταθέσουμε τη δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης με στόχο την εθνική συνεννόηση και την πολιτική σταθερότητα.

Την τελική μετεκλογική μας στάση πρέπει να την αποφασίσει, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, η βάση όλου του φορέα με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Αυτό προβλέπεται και στο καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής, ως μία από τις καινοτομίες που ψήφισε το Συνέδριό μας στο πλαίσιο και της εμπειρίας των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Γιατί οφείλουμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, με τις κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά από τη βάση.

Συνέντευξη στον Λάζαρο Λασκαρίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ