Σινεμά

Κινηματογράφος στο Μέμφις απέσυρε το «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» έχει επικριθεί επειδή ανέδειξε το θέμα της δουλείας από ρατσιστική άποψη.

Ο κινηματογράφος  Memphis Orpheum δεν θα συνεχίσει πλέον να συμπεριλαμβάνει το «Όσα παίρνει ο άνεμος» στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα, αφού η ταινία του 1939 που τιμήθηκε με όσκαρ, έχει επικριθεί από κάποιους πολίτες οι οποίοι θεωρούν ότι η κλασική ταινία αντιμετωπίζει το θέμα της δουλείας από ρατσιστική άποψη.

Η εκστρατεία κατά της ταινίας ξεκίνησε από πελάτες του συγκεκριμένου κινηματογράφου στο Facebook αμέσως μετά την ανακοίνωση του θερινού προγράμματος της αίθουσας, στις 11 Αυγούστου. Τα σχόλια ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν από τους υπεύθυνους του προγράμματος, οι οποίοι, τελικά ανακοίνωσαν ότι αφαιρούν την ταινία ως «μη ευαίσθητη».

«Η πρόσφατη προβολή του «Όσα παίρνει ο Άνεμος», την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 δημιούργησε μια σειρά παρατηρήσεων και το Orpheum τις εξέτασε προσεκτικά, αφού ως επιχείρηση στοχεύει στο να ψυχαγωγήσει, να εκπαιδεύσει και να διαφωτίσει τις κοινότητες τις οποίες υπηρετεί, το Orpheum δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ταινία η οποία θα ήταν αδιάφορη σε μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Μπρετ Μπάτερσον, πρόεδρος της εταιρείας Orpheum.

Η κοινωνική ένταση στις ΗΠΑ είναι εμφανής περισσότερο από ποτέ, ιδιαίτερα μετά τις ρατσιστικές ταραχές στο Σαρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Παρά το γεγονός ότι το «Όσα παίρνει ο άνεμος» ανακοινώθηκε ότι δεν θα προβληθεί την ίδια ημέρα που οι ρατσιστές προκάλεσαν τις ταραχές στη Βριτζίνια ο Μπάτερσον είπε στην τοπική εφημερίδα The Commercial Appeal ότι η απόφαση είχε ληφθεί πριν. Έτσι, το Orpheum  έθεσε μια παράδοση που ξεκίνησε πριν από 34 χρόνια.

Πόλεμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στο μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ορισμένοι χρήστες χαιρέτισαν την απόφαση, άλλοι έδειξαν την αγανάκτησή τους για την απόφαση της κινηματογραφικής αίθουσας, καθώς θεωρούν ότι η ταινία είναι κλασική και αποτελεί μέρος της ιστορίας των ΗΠΑ. «Μόλις διάβασα ότι ένας κινηματογράφος  ακύρωσε την προβολή του «Όσα παίρνει ο άνεμος», ως «μη ευαίσθητη»; Βρισκόμαστε στην πραγματική ζωή;», αναρωτήθηκε η κινηματογραφόφιλη Μαριάνα Νηλ.

«Πότε θα τελειώσει αυτό;»,  ανέφερε κάποιος άλλος χρήστης, οπαδός του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε ειρωνικά την απόσυρση της Coca-Cola, παρουσιάζοντας μια εικόνα στην οποία μπορεί να δει κανείς δύο μπουκάλια της μάρκας το όνομα «Robert Lee», που ήταν ο επικεφαλής του Στρατού της Ομοσπονδίας κατά την διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

Επιπλέον, μερικοί χρήστες συμπεριέλαβαν την ετικέτα ‘#hattiemcdaniel’, σε σχέση με την πρώτη αφροαμερικανίδα  ηθοποιό που κέρδισε ένα Όσκαρ, ακριβώς για την ερμηνεία της στο ρόλο της σκλάβας Μάνυ στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». «Η Χάτι ΜακΝτάνιελ ήταν η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ εξαιτίας του ρόλου της στην ταινία αυτή, πώς τολμούν να δυσφημούν το επίτευγμά της!», ανέφερε η Τάσα Στήβενς, ραδιοφωνική παραγωγός.

 

Προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία των ΗΠΑ
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο πολιτικός συγγραφέας και ακτιβιστής, Τζέφρυ Μαρκ Κλέϊν. «Είναι τρελλό να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή η ταινία δεν είναι ευαίσθητη, όταν η Χάτι Μακ Ντάνιελ είναι η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κέρδισε βραβείο όσκαρ, οπότε η ταινία έχει ιστορική σημασία, ακόμα και για το γεγονός αυτό», τόνισε.
Κατά την άποψη του Κλέϊν, το Klein, το Orpheum θα μπορούσε να πάρει την απόφαση λόγω φόβου ότι «ριζοσπαστικές αριστερές ομάδες όπως η Antifa μπορεί να εμφανιστούν και να καταστρέψουν τον κινηματογράφο». Επιπλέον, ο αναλυτής πιστεύει ότι «προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία των ΗΠΑ», αναφερόμενος στην απόσυρση αγαλμάτων που εμφυλίου πολέμου σε όλο το νότο της χώρας «η μη προβολή μιας σημαντικής ιστορικής ταινίας αποτελεί επίσης ένα παράδειγμα ότι γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa
Karfitsa