Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχω απόλυτη αίσθηση ότι η πολιτική δεν είναι ένα επάγγελμα» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε, όμως, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Δικιά μου δουλειά είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Ενώπιος Ενωπίω».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Έχω όμως απόλυτη αίσθηση ότι η πολιτική δεν είναι ένα επάγγελμα το οποίο έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Δεν έχει καμία μονιμότητα. Έχω επίσης απόλυτη συναίσθηση, ότι σε αυτό το γραφείο, στο οποίο έχουν κάτσει κορυφαίες φυσιογνωμίες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, είμαστε όλοι προσωρινοί. Όλοι κάποια στιγμή θα φύγουμε. Το λέω στον εαυτό μου. Το λέω στους συνεργάτες μου. Το ζητούμενο ποιο είναι; Να αξιοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε εδώ, να υπηρετήσουμε τις δικές μας προτεραιότητες. Πάντα υπάρχει ζωή πέρα από την πολιτική. Υπάρχει ζωή δίπλα στην πολιτική. Όσο πολιτευόμαστε πρέπει να κρατάμε ένα μικρό κομμάτι του χρόνου μας για να μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα που μας αρέσουν. Να περνάμε χρόνο με την οικογένειά μας, να περνάμε χρόνο με τους φίλους μας, οι οποίοι πάντα αποτελούν και το καλύτερο φίλτρο και πολλές φορές σου λένε πράγματα τα οποία κάποιοι στο γραφείο μπορεί να μην τολμούν να σου πούν. Άρα, βεβαίως υπάρχει και ζωή μετά την πολιτική. Αν με ρωτάτε όμως αν το σκέφτομαι, όχι. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι έχουμε πάρα πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας και είμαι ικανοποιημένος που έχουμε κάνει καλό ξεκίνημα, αλλά η δουλειά τώρα ξεκινάει.».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και για τα χρόνια της εξορίας λέγοντας ότι «Η οικογένειά μου έφυγε εξόριστη. Ο πατέρας μου διέσχισε το Αιγαίο Δεκαπενταύγουστο, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, με ένα σκάφος έξι μέτρων. Η μητέρα μου ήταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό με τέσσερα παιδιά και έφυγε 11 μέρες μετά. Αυτή είναι μία ιστορική πραγματικότητα. Τώρα μπορεί να την περιγράψει κανείς όπως θέλει, αλλά μην φτάνουμε στο σημείο να παραχαράσσουμε και την ιστορία. Έρχομαι στο ερώτημά σας τι πατέρας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ήταν ένας άνθρωπος με πολύ δυνατή προσωπικότητα, πιο καλός στο να επικοινωνεί με το μυαλό και λιγότερο ίσως με το συναίσθημα, αλλά, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εκ των πραγμάτων είχαμε μία πιο αραιή επαφή, η προτεραιότητά του ήταν να γίνει Πρωθυπουργός. Θα έλεγα ότι πέρασαν και οι σχέσεις μας τη σχετική δυσκολία της εφηβείας και ενός σταδίου που αμφισβητεί κανείς τις επιλογές του πατέρα του. Αλλά έχω μία πολύ μεγάλη ικανοποίηση ότι ήταν μία σχέση η οποία έγινε τόσο καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου, που δεν είναι αυτονόητο. Όταν οι άνθρωποι φτάνουν, ξέρετε, σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί ορισμένα πράγματα να τα θεωρούν δεδομένα. Εμείς κάναμε μία συνειδητή προσπάθεια μία καλή σχέση να την κάνουμε ακόμα καλύτερη. Και έφυγε, πιστεύω, έχοντας δει αυτά τα οποία ήθελε να δει. Μου είπε αυτά τα οποία έπρεπε να μου πει, εγώ του είπα αυτά που ήθελα να του πω. Και ο κύκλος της ζωής κλείνει με ένα τρόπο που μας αφήνει κάπου μία ικανοποίηση από το γεγονός ότι ζήσαμε μία γεμάτη και δημιουργική σχέση».

Ο πρωθυπουργός έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Είναι οι ίδιοι οι οποίοι προεκλογικά μιλούσαν για την επιβολή της επταήμερης εργασίας, για την καρατόμηση των επιδομάτων, για ένα σκληρά ταξικό κράτος. Τα προσπερνώ όλα αυτά και λέω ότι μιλάμε με τα ίδια τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Όχι απλά δεν κόπηκε κανένα επίδομα, μειώσαμε τους φόρους στην ακίνητη περιουσία κατά 30% στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και κατά 20% στη μεσαία τάξη, φέρνοντας πιο μπροστά μια σημαντική εξαγγελία την οποία είχαμε προγραμματίσει για το 2020. Μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 στο 9% από το 22% που βρήκαμε. Αυτές είναι πολιτικές οι οποίες στηρίζουν, κύριε Χατζηνικολάου, τον κόσμο της εργασίας και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Όταν ασχοληθήκαμε με το ζήτημα των καρκινοπαθών οι οποίοι περίμεναν ώρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αντιμετωπίσαμε ένα ανθρώπινο πρόγραμμα πιο αδύναμων συμπολιτών μας και πιστεύω ότι το λύνουμε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Το κάναμε. Μπορεί να σας ακούγεται απλοϊκό αυτό γιατί νοιαζόμαστε, νοιαζόμαστε για όλους και κυρίως για τους πιο αδύναμους».

Στην συνέχεια πρόσθεσε πως «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Και η δική μου δουλειά είναι να εξασφαλίσω την ισότητα των ευκαιριών. Τι σημαίνει αυτό; Σε μία κοινωνία η οποία έχει κοινωνικές ανισότητες όλοι όσοι φαντασιώθηκαν κοινωνίες απόλυτης ισότητας, κατέληξαν τελικά να προωθούν τα πιο σκληρά απολυταρχικά καθεστώτα. Άρα είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, ίσες υποχρεώσεις. Δική μου δουλειά είναι να μπορώ να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους, κυρίως στην αρχή της ζωής τους, στα νέα παιδιά τα οποία μπορεί να γεννιούνται σε οικογένειες που έχουν χαμηλότερες εισοδηματικές δυνατότητες για να μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά η σκληρή τους δουλειά τους επιτρέπει. Δεν πιστεύω στην ίση κατάληξη της διαδρομής του καθενός. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να δημιουργούν. Οι πιο επιτυχημένοι θα προχωρήσουν πιο μπροστά και χρέος του κράτους είναι να παρέχει ένα δίχτυ προστασίας γι’ αυτούς που στο δύσκολο αγώνα της ζωής μπορεί να μην τα καταφέρουν».

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa