Εκλογές 2019 Πολιτική Συνεντεύξεις

Νίκος Ρωμανός στο «Π»: Όχι στην πόλωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι έγινε γίνει στη χώρα από τις 26 Μαΐου και μετά», λέει μιλώντας στο «Π» για τον πρωθυπουργό ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, Νίκος Ρωμανός. Σημειώνει ότι ισχυρή εντολή στη ΝΔ προφανώς σημαίνει αυτοδυναμία, ενώ με σύνθημα «ανανέωση στην πράξη» υπογραμμίζει ότι ζητά την ψήφο των συμπολιτών του, ώστε «η ορμή του νέου να συνοδεύεται από ουσία».

Πώς αποτιμάτε την τουρκική επιθετικότητα και τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου; Η κυβέρνηση χειρίστηκε την κατάσταση με τον τρόπο που έπρεπε;

Εδώ και μήνες η Τουρκία δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο και αραδιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της. Θυμίζω ότι η ΑΟΖ της Κύπρου, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι και ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι και από την ΕΕ εκπέμπεται το μήνυμα ότι οι παραβιάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και ότι, εφόσον συνεχιστούν, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό το έχει πει εδώ και πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σαφή τρόπο και χωρίς να υποδαυλίζει το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που πρέπει να υπάρχει στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Από την άλλη, όμως, παρά την ανάγκη για ενότητα και αποφασιστικότητα, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τη δραματοποίηση της κατάστασης, όπως το έκανε ο κ. Τσίπρας, διακόπτοντας την περιοδεία του και κάνοντας ένα ΚΥΣΕΑ μία μέρα πριν του Αγίου Πνεύματος. Οι Κύπριοι το χειρίστηκαν με σαφώς μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Γιατί δεν πάει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα απευθείας debate με τον κ. Τσίπρα; Έχει κάτι να φοβηθεί;

Απολύτως τίποτα. Σας θυμίζω τι έλεγε πριν από μερικά χρόνια ο κ. Τσίπρας. «Η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας», μας έλεγε τότε ο πρωθυπουργός. Τώρα ο κ. Τσίπρας έχει μια ακόμα αυταπάτη, ότι τάχα με ένα debate θα καταφέρει να αποτρέψει την ήττα του. Δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει στη χώρα από τις 26 Μαΐου και μετά. Προσπαθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να φανατίσει και να πολώσει. Εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Η ΝΔ θα μιλά σταθερά για το μέλλον όλων των Ελλήνων και γι’ αυτά που πραγματικά αφορούν τους πολίτες.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός ή θα χρειαστείτε στην επόμενη Βουλή και ευρύτερες συγκλίσεις;

Εμείς έχουμε ζητήσει από τους πολίτες η ΝΔ να βγει από την κάλπη όσο πιο δυνατή γίνεται.Το σύνθημα «Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα», για το οποίο μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι σχηματικό. Και η «ισχυρή εντολή», για την οποία μιλάμε, σημαίνει, προφανώς, αυτοδυναμία. Αυτοδυναμία στη διακυβέρνηση και στη λήψη αποφάσεων. Για να έχουμε ξανά ισχυρή ανάπτυξη, θα πρέπει να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση. Άρα, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να έχει εντολή να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις χωρίς να την κρατάει κανένας πίσω. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε συγκλίσεις και με άλλα κόμματα, για μια σειρά ζητημάτων, όπως π.χ για τον εκλογικό νόμο, το Σύνταγμα ή την Παιδεία.

Κατεβαίνετε στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών με σύνθημα «ανανέωση στην πράξη». Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Νίκο Ρωμανό;

Πολλοί μιλάνε για το νέο. Εγώ θέλω η ορμή του νέου να συνοδεύεται από την ουσία. Όποιος με στηρίξει, λοιπόν, να ξέρει ότι στηρίζει έναν νέο άνθρωπο που δεν θέλει να μπει στη Βουλή απλώς ως νέος, αλλά για να κάνει δουλειά. Επίσης, δεν θεωρώ ότι το να είναι κανείς νέος σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοβελιστούν οι παλαιότεροι. Τουναντίον, χρειάζεται μια ισορροπία, γιατί από τους παλιότερους, τους εμπειρότερους, έχουμε να μάθουμε πολλά. Αλλά, αν δείτε και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, είναι ανανεωμένα κατά 72%, ενώ 6/10 υποψηφίους βάζουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά. Σε αυτούς ανήκω κι εγώ.

Και ζητώ τον πρώτο σταυρό των πολιτών του Βορείου Τομέα για να είμαι ένας έντιμος και μαχητικός εκπρόσωπός τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Αυτό ζήτησα μιλώντας από καρδιάς σε παλιούς και νέους φίλους, στην κεντρική μου εκδήλωση στο Ζηρίνειο, πριν από μερικές μέρες. Και οι πολίτες του Βορείου Τομέα ξέρουν πως μπορούν να μου μιλήσουν ευθέως και το ίδιο ευθέως θα τους μιλώ κι εγώ.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa