Κορωνοϊός Υγεία

Οι χρήσιμες συμβουλές Τσιόδρα για να έχουμε σωματική και ψυχική ευεξία

Στους 93 νεκρούς και τα 2081 κρούσματα φτάνει ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Στη σημερινή επίσημη ενημέρωση ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε και πάλι ότι χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού, αλλά έδωσε και μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ μίλησε για την ανάγκη διαφύλαξης της σωματικής και ψυχικής μας ευεξίας, τονίζοντας μάλιστα πως είναι χίλιες φορές προτιμότερο «να περπατήσω έξω και να πάρω πρόστιμο, παρά να κάνω κακό σε ένα δικό μου πρόσωπο».

Για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας που τυχόν υπάρξουν, λόγω του αναγκαστικού περιορισμού των μετακινήσεων και του «εγκλεισμού» στα σπίτια μας, ο καθηγητής ανέφερε: «Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που μας περιορίζει, μας κάνει να κρατούμε αποστάσεις. Η έκκληση για ειρήνη στο σπίτι και στα σπιτικά όλου του κόσμου, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, μας θυμίζει κάτι πολύ σημαντικό. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να περπατήσω έξω και να πάρω πρόστιμο παρά να κάνω κακό σε ένα δικό μου πρόσωπο… Τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα δεν έχουν θέση».

Πρόσθεσε ακόμα: «Ο ιός αλλάζει τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Ένας ιός μας περιορίζει. Αλλά δεν πρέπει να καταργεί την κατανόηση του διπλανού μας. Φαινόμενα οικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα».

Οι συμβουλές για το περπάτημα

Επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα της σωματικής άσκησης αλλά και στο πώς μπορούμε να περνάμε τον χρόνο μας μέσα στο σπίτι. «Η άσκηση στο σπίτι, μια καλή μελέτη, μια καλή μουσική, η συμμετοχή στα κοινά του σπιτιού», ήταν κάποια από τα παραδείγματα που ανέφερε.

Όσο για την ανάγκη εξόδου και σωματικής άθλησης εκτός σπιτιού, τόνισε πως είναι λογικό, ο κόσμος να θέλει να βγει από το σπίτι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα Μένω Σπίτι δεν αλλάζει. 30 λεπτά, μια φορά την ημέρα, είναι κατ’ εμέ ένα καλό παράδειγμα για να βγούμε από το σπίτι».

Βέβαια, τόνισε την σπουδαιότητα της τήρησης αποστάσεων ασφαλείας από τους δίπλα μας και φυσικά να αποφεύγεται ο συνωστισμός. «Εμείς, οι πολίτες των μεγαλουπόλεων πληρώνουμε το τίμημα. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αν δούμε ότι κάπου υπάρχει πιο πολύς συνωστισμός, θα πρέπει να το αποφεύγουμε».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa