Πολιτική

Τσίπρας: Σημαντικός ο ρόλος Ελλάδας – Βουλγαρίας για την ΕΕ στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά την διάρκεια της έναρξης κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Βουλγαρία, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή για τα ενεργειακά.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο στόχος των δύο χωρών είναι να καταστήσουν την περιοχή «από ένα πεδίο αντιπαλότητας και συγκρούσεων σε ένα πεδίο φιλίας, ειρήνης, προκοπής, σε ένα πεδίο συνανάπτυξης για όλους τους λαούς μας».

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο αγωγός Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής».

Για τις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν οικοδομήσει μια βαθιά και πολύπλευρη εταιρική σχέση και είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος».

Τέλος σχολίασε τις δυνατότητες που θα παρέχει για την γενικότερη πρόοδο της περιοχής η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού, λέγοντας πως«ο IGB θα αντλεί αέριο και από την πλατφόρμα επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη (το FSRU) και βεβαίως με φυσικό αέριο από την περιοχή, αλλά μακροπρόθεσμα και από πολύ πέρα από αυτήν θα αποτελέσει κομβικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Ο αγωγός αυτός θα μπορεί να επεκταθεί και στη Σερβία, μέσω του αγωγού IBS (InterconnectorSerbia – Bulgaria), καθώς και στη Ρουμανία μέσω του αγωγού IBR (Interconnector Bulgaria-Romania), κάτι το οποίο θα βοηθήσει τη Σερβία και τη Ρουμανία να διαφοροποιήσουν και αυτές τις ενεργειακές οδούς και τις πηγές εφοδιασμού τους»

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa