Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Χριστιάνα Καλογήρου στο «Π»: Οδηγός μας η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων

«Κάθε μας πράξη, μικρή ή μεγάλη όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι μέρος της συνολικής μας επίμονης προσπάθειας να βελτιώνεται η ζωή των ανθρώπων στο Βόρειο Αιγαίο» τόνισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μιλώντας στο «Π».

Η Χριστιάνα Καλογήρου αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ επισημαίνοντας πως «εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε ως Περιφέρεια και δίνουμε την ευκαιρία για τη μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση επενδύσεων». Ερωτηθείσα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, λόγω του προσφυγικού, τόνισε: «Παραμένει πάντα σταθερό το αίτημά μας για αποσυμφόρηση των νησιών μας».

Πρόσφατα ανακοινώσατε τη χρηματοδότηση, από την Περιφέρεια, των επιμελητηρίων για την ανάπτυξη της Aegean «Cusine». Τι είναι αυτό το πρόγραμμα και πώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη των νησιών και στην καταπολέμηση της ανεργίας;

Σημειώνω, γιατί όλοι δεν το γνωρίζουν, ότι το δίκτυο «Aegean Cuisine» έχει σκοπό την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και της προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται αντανακλούν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα των νησιών του Αιγαίου, χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα μιας μοναδικής εμπειρίας.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 1,1 εκατ. ευρώ και η διάρκεια είναι για 36 μήνες. Η δυνατότητα αυτή που θα αξιοποιηθεί από τα Επιμελητήρια του Βορείου Αιγαίου συνδέεται άμεσα με την πρωτοβουλία της Περιφέρειάς μας να χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα, με σκοπό την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με βάση πιστοποιημένα προϊόντα ταυτότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Σταθερά εργαζόμαστε ώστε να δίνουμε διαρκώς υπεραξία στον τόπο μας.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει κατά καιρούς χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με πιστοποιημένα προϊόντα ταυτότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Αυτά τα προγράμματα τι αποτελέσματα έχουν και πόσο έχουν βοηθήσει την αγροτική και την κτηνοτροφική ανάπτυξη των νησιών;

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, νομίζω μπορούμε να το πούμε αυτό, που αναλάβαμε ως Περιφέρεια. Πράγματι, προγράμματα, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και με σκοπό την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στο Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Περιφέρειά μας χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για το λάδι, το μέλι, τη βιοποικιλότητα (αρωματικά φυτά) και τα υποπροϊόντα του σταφυλιού.

Ποιος είναι ο στόχος; Με τρόπο επιστημονικό και τεκμηριωμένο να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και η αξία τους μέσα από την ταυτοποίηση. Δηλαδή προϊόντα με ταυτότητα, προϊόντα διακριτά, προϊόντα που μπορούν να βρουν μια καλύτερη θέση στην αγορά, αλλά και καλύτερη τιμή ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επενδύει στις ΜμΕ, δίνοντας ένα σημαντικό κονδύλι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού. Αναπτύξτε μας τον σχεδιασμό σας και κατά πόσο πιστεύετε ότι οι περιφέρειες μπορούν να δώσουν κατευθύνσεις και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Ασφαλώς. Ασφαλώς μπορούν. Πιστεύω ότι οι περιφέρειες μπορούν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα, όπως στην Περιφέρειά μας, εκεί όπου ο τουρισμός αποτελεί πηγή πλούτου και παράγοντα ανάπτυξης.

Έγινε δεκτή η πρότασή μας από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ για τη συνολική επιπλέον διάθεση πόρων ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Συνεπώς, είναι δυνατή η ένταξη επενδύσεων στο Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Εξαντλούμε, δηλαδή, όλες τις δυνατότητες που έχουμε ως Περιφέρεια και δίνουμε την ευκαιρία για τη μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση επενδύσεων από αυτό πρόγραμμα. Προτεραιότητά μας πάντα παραμένει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η υποστήριξη κάθε νέας αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στα νησιά μας.

Έχουν συμπληρωθεί περίπου τρία χρόνια από το μαζικό κύμα μεταναστευτικών ροών. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από το προσφυγικό-μεταναστευτικό;

Έχουμε πολλές φορές μιλήσει για αυτό. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έχει προσθέσει δυσκολίες και απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες παραμένουμε σε εγρήγορση, ώστε πάντα να τις ξεπερνάμε και να τις υπερβαίνουμε. Παραμένει πάντα σταθερό το αίτημά μας για αποσυμφόρηση των νησιών μας με όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και πράξεις, όπως πάντα επισημαίνουμε, και ασφαλώς την ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου. Και βεβαίως ποτέ δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα ακραίας συνθετότητας και ότι, επίσης, δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας υπό την ευρεία έννοια.

Περιγράψτε μας την «ανθρωπογεωγραφία» της παράταξής σας. Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει πιστεύετε προβλήματα στη λειτουργία των περιφερειών την επομένη των εκλογών του 2019;

Οπωσδήποτε το νέο εκλογικό σύστημα διαμορφώνει μια νέα κατάσταση. Στην πράξη θα δούμε πως αυτό θα λειτουργήσει. Όλες αυτές οι αλλαγές δεν έχει νόημα να κρίνονται θεωρητικά. Μόνο η πραγματικότητα τις επιβεβαιώνει ή τις διαψεύδει. Και φυσικά, πάντα το αποτέλεσμα της κάλπης οδηγεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εμείς, ως παράταξη λειτουργούμε με πνεύμα ενότητας, με δεδομένες τις πολιτικές επιλογές μας και με στόχο αμετάθετο την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η σταθερή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων είναι οδηγός της πράξης μας.

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας σας, ποια θεωρείτε τα πιο εμβληματικά έργα σας και πού θα ρίξετε το βάρος σας το επόμενο διάστημα;

Με την έννοια που το θέτετε, δεν υπάρχουν εμβληματικά έργα. Για μένα ακόμη και ένα ελάχιστο, αναγκαίο όμως έργο για τη ζωή των ανθρώπων σε μια απομακρυσμένη περιοχή είναι εξίσου σημαντικό και εμβληματικό όπως κάποιο άλλο που θα ονομάζαμε μεγάλο.

Η αντίληψη ως προς το έργο, την ευρύτητα και την ενότητά του έχει πάντα μεγαλύτερη αξία από την έμφαση στο εντυπωσιακό και στο μεγάλο. Συνεπώς, κάθε μας πράξη, μικρή ή μεγάλη όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι μέρος της συνολικής μας επίμονης προσπάθειας να βελτιώνεται η ζωή των ανθρώπων στο Βόρειο Αιγαίο.

Εμείς, ως από τον ρόλο μας, υπηρέτες των ανθρώπων, οφείλουμε να αξιολογούμε με τον ίδιο τρόπο τόσο την ανάγκη του ενός, όσο και τις ανάγκες των πολλών.

Αν οι πολίτες σάς δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, πώς οραματίζεστε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την επόμενη περιφερειακή θητεία;

Διαρκώς καλύτερη. Όπως σας είπα, έχει μικρότερη αξία αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε όραμα. Αξία έχει το μικρό, το σταθερό, το συνδεόμενο με το μεγάλο πρόγραμμα και θεμελιωμένο με το σχεδιασμό δράσης. Η επίμονη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού δράσης, που αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο ανάπτυξης, έχει τη μεγαλύτερη αξία για μας. Είμαστε στρατευμένοι στο «μικρό», για να μπορέσει να αποκτήσει και να λάβει υπόσταση το «μεγάλο».

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa