Έχουν αποκληθεί και «φυλές» των τηλεπαραθύρων.

Στην τηλεοπτική δημοκρατία που ζούμε, ενδημεί ένας τεράστιος αριθμός ειδών, που κατακλύζουν τις οθόνες των τηλεοράσεων και φιλοδοξούν να μας μεταδώσουν τις προσωπικές τους απόψεις για όλα τα θέματα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Φιλοδοξούν να κυριαρχήσουν ακόμη και στις τελευταίες σκέψεις μας, πριν κοιμηθούμε, ή να γίνουν viral στα κοινωνικά δίκτυα.

Κονταροχτυπιούνται, φωνασκούν, προπαγανδίζουν και «αναλύουν» θέματα της μη αρμοδιότητας τους, πολλές φορές, στις πρωινές, μεσημεριανές και βραδινές τηλεοπτικές εκπομπές. Κάποτε είχαμε παρέλαση και στα δελτία ειδήσεων, αλλά μειώθηκε η παρουσία τους, λόγω πτώσης της τηλεθέασης των δελτίων σε ποσοστά κοντά στο πενήντα τοις εκατό. Η ομοιόμορφη και μονομερής παρουσία των θεμάτων στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, η ίδια ατζέντα, έστειλε τους τηλεθεατές σε άλλους τρόπους ενημέρωσης.

Όμως, οι «παραθυράτοι», οι γνωστές «φυλές» των παραθύρων της ελληνικής τηλεόρασης, οι άνθρωποι που πιάνουν «στασίδι» από το πρωί έως το βράδυ, στο πλαίσιο παντός είδους ενημέρωσης, από την πανδημία, την οικονομία, τους μετανάστες μέχρι και τα εθνικά μας θέματα, ζουν και βασιλεύουν. Χωρίζονται όμως σε κατηγορίες.

1.    Οι μόνιμοι «παραθυράτοι». Είναι μισθοδοτούμενοι από τα κανάλια ή από «άγνωστους» εργοδότες, οι οποίοι τελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία, φερέφωνα κάποιου κόμματος ή άλλης οικονομικής εξουσίας. Υπάρχουν φυσικά και «μόνιμοι», που δρουν αυτοβούλως με την ελπίδα να κερδίσουν την εύνοια κάποιου κέντρου εξουσίας ή να κάνουν δημόσιες σχέσεις, περιμένοντας ανταλλάγματα, όπως μια θέση στο ψηφοδέλτιο.

2.    Τα «παπαγαλάκια». Πρόκειται για «παραθυράτους» βαλτούς να διασπείρουν τις απόψεις γνωστών και άγνωστων κέντρων, παρουσιάζοντάς τες ως δικές τους.

3.    Φιλόδοξοι πολιτικοί, δευτεροκλασάτοι που θέλουν να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά τους και τις μετοχές στο κόμμα τους. Πιστεύουν ακράδαντα ότι σημασία δεν έχει τι θα πούνε, αλλά να τους δείξει το «γυαλί»!

4.    Στελέχη εκπομπών. Παρουσιαστές του καναλιού, οι οποίοι το παίζουν «το πρωί παρουσιαστής, το βράδυ σχολιαστής». Δίνουν βοήθεια στον φίλο παρουσιαστή, όταν δεν έχει «δυνατό» καλεσμένο.

5.    Ελεύθεροι επαγγελματίες, «ειδικοί» ανάλογα με την επικαιρότητα. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, σεισμολόγοι, φοροτεχνικοί, ψυχολόγοι και πολλοί ακόμη επαγγελματίες. Άλλοι για να κάνουν όνομα και να το «εξαργυρώσουν» στην πολιτική, άλλοι για να «ψαρέψουν» πελάτες και άλλοι για να βγάλουν το «απωθημένο» τους.

Στην τελευταία κατηγορία συγκαταλέγονται και οι παντός είδους «γλάστρες» και «μαϊντανοί», που απλώς κάθονται, παίρνουν σοβαρό ύφος, είναι ολιγομίλητοι και γεμίζουν και «ομορφαίνουν» το χώρο. Αρκετές φορές προσφέρουν και ψυχαγωγία!

Οι «γλάστρες» είναι η πλέον δημοφιλής κατηγορία, πουλάνε με την εμφάνισή τους και βγάζουν τηλεθεάσεις.

Στους «παραθυράτους» υπάρχει και «θυρωρός». Ο παρουσιαστής της εκπομπής παίζει τον ρόλο του ταξιθέτη αλλά και «της πόρτας». Ο κουμανταδόρος της συζήτησης.

Όσο για τις φρέσκες, αυθεντικές φωνές, αυτές αποκλείονται. Δεν πουλάνε και γι’ αυτό «τρώνε πόρτα».

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο