Αυξημένος τουλάχιστον κατά 2% θα είναι ο κατώτατος μισθός από την 01/01/2022, ενώ, μέσα στο επόμενο έτος, θα υπάρξει νέα αναπροσαρμογή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έτσι ώστε να γίνει αντιστάθμιση των απωλειών στους εργαζομένους λόγω της ακρίβειας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 650 ευρώ, ενώ αναμένεται να ανέλθει στα 663 ευρώ την 01/01/2022, κάτι που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν 14 μισθούς λόγω των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, θα διαμορφωθεί στο ετήσιο ύψος των 9.282 ευρώ, το οποίο, αν διαιρεθεί με τους 12 μήνες, δίνει μέσο μηνιαίο μισθό 773,50 ευρώ. Έτσι, το ημερομίσθιο από τα 29,04 ευρώ θα ανέλθει στα 29,62 ευρώ.

Η διαμόρφωση του τελικού ύψους της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 θα ληφθεί με βάση την πορεία του τιμαρίθμου, την παραγωγικότητα της οικονομίας και τον ρυθμό ανάπτυξης. Όπως προβλέπεται στον σχετικό μνημονιακό νόμο 4173/2013, «το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και των μισθών».

Λαμβάνοντας υπόψη την ύφεση κατά 8,2% το 2020, τη φετινή ανάκαμψη με ρυθμό κοντά στο 7%, αλλά και τις προσδοκίες για ανάπτυξη 4%-5% το 2022, με μέσο πληθωρισμό 2% και αύξηση της παραγωγικότητας κατά 4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τότε το τελικό ποσοστό της αύξησης μπορεί να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 5%. Το ποσοστό της δυνητικής αύξησης είναι μεγαλύτερο, ωστόσο εκτιμάται ότι, για λόγους προστασίας της ανταγωνιστικότητας και περιορισμού του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, η σωρευτική αύξηση, δεν μπορεί να είναι πολύ πάνω από το 5%. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός την 01/01/2023, θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 682,89, αν δοθούν αυξήσεις 2%+3%. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, μέσα σε έναν χρόνο, ο ονομαστικός μισθός θα είναι, σε σχέση με σήμερα, υψηλότερος κατά 5,06%. Βέβαια, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, για όσους λαμβάνουν το επίδομα γάμου, ο μισθός θα είναι κατά 10% υψηλότερος.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο