Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να απηύθυνε, και μάλιστα από το βήμα του ΟΗΕ, μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης προς τη γείτονα χώρα, όμως οι εξ ανατολών ιέρακες συνεχίζουν το τροπάριο των απειλών, με τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς αναλυτές να αδυνατούν πλέον να ερμηνεύσουν την ακατανόητη από ένα σημείο και μετά προκλητικότητα της Τουρκίας.Και το ερώτημα πλέον είναι το κατά πόσο σοβαρό θεωρείται το ενδεχόμενο οι καθημερινές ρητορικές επιθέσεις των Τούρκων στη χώρα μας να μη μείνουν μόνο στα λόγια αλλά και να δούμε κάποιο επεισόδιο επί του πεδίου.Βεβαίως…ρητορικό το ερώτημα, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο απασχολεί και ανησυχεί πλέον έντονα την κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας υπόψη πως το 2023 η Τουρκία έχει κι αυτή εκλογές, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ερντογάν και ο εταίρος του,Μπαχτσελί, δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσοστά για να παραμείνουν στην εξουσία. Και οι κίνδυνοι προσωπικά για τον Ερντογάν, αν βρεθεί εκτός εξουσίας, είναι πολλοί.

Ο μόνος τρόπος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία είναι η αναβολή των εκλογών για δύο χρόνια. Και κάτι τέτοιο προβλέπεται στο Σύνταγμα που έφτιαξε ο ίδιος, σε περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή της κυριαρχίας της. Κι αν το σκεφτεί κανείς, η ρητορική των τελευταίων μηνών, από Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου, έχει αρχίσει να φέρνει στο προσκήνιο έναν τέτοιο κίνδυνο, προβάλλοντας τον παραλογισμό πως η Ελλάδα έχει επεκτατικές διαθέσεις και ότι επιβουλεύεται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο! Χτίζουν δηλαδή καθημερινά το αφήγημά τους και προσπαθούν να πείσουν την εσωτερική κοινή γνώμη ότι οι κακοί Έλληνες επιβουλεύονται τη χώρα τους.

Το ερώτημα είναι αν αρκούν μόνο οι λεκτικές επιθέσεις για αναβολή των εκλογών ή αν χρειάζεται και κάποιο θερμό επεισόδιο.

Και αλίμονο αν συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί τότε οι δικοί μας φόβοι για τον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα θα δώσουν τη θέση τους σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση που μπορεί να ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς, και όχι μόνο.

Επιπρόσθετα, το άλλο θέμα που έχουμε μπροστά μας είναι οι δικές μας εκλογές την ερχόμενη άνοιξη που δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, δεδομένου ότι, όπως διαφαίνεται και από όλες τις δημοσκοπήσεις, θα είναι πολύ δύσκολος ο σχηματισμός μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης, ακόμα και με δύο διαδοχικές εκλογές.

Και αυτός ο φόβος της ακυβερνησίας, των υπηρεσιακών κυβερνήσεων ή των ετερόκλητων συνασπισμών, του τοξικού κλίματος και των κομματικών ανταγωνισμών, που φτάνουν στα όρια της εθνικής διχόνοιας και διαίρεσης, αν συμπέσει και με ένα θερμό επεισόδιο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες ασφαλώς κανείς δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται. Χρειάζεται επαγρύπνηση, σοβαρότητα, ομοψυχία, για όσα τουλάχιστον μας ενώνουν, για να μην αλλάξουν τα πάντα επί τα χείρω.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο