«Καρδιά μου, μη σταματάς, μίλα. Καρδιά μου, πες το εσύ!» τραγούδησε πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας έτσι στον λαό της Τουρκίας το μήνυμα πως είναι «το παιδί του λαού». Ο «δικός τους άνθρωπος» που «υποφέρει» μαζί τους! Ο «άνθρωπος της διπλανής πόρτας» που «πονάει»! Που «αγωνίζεται για τον επιούσιο»!Που τρέχει για το… «μεροδούλι», για το μεροκάματο. Που «κάθεται ώρες στην ουρά» για μια φθηνή φρατζόλα ψωμί. Που «ψωνίζει» από τον χασάπη εκατό γραμμάρια κιμά για να φάνε τα παιδιά του «μακαρόνια με κιμά». Που από το μπακάλικο με το… τεφτέρι αγοράζει τα ελάχιστα προϊόντα. Που περιμένει να… περάσει ο πρόεδρος και να του… πετάξει ένα κουτάκι τσάι ή ένα κιλό πατάτες!

Αυτό το μήνυμα, λοιπόν, θέλει να περάσει ο Ερντογάν που κάνει τα απίθανα, προκειμένου να κερδίσει το ενδιαφέρον των Τούρκων πολιτών.Εκλογές έρχονται και βλέπει ότι τα…κουκιά δεν του βγαίνουν! Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία καταλαβαίνει πως δεν…συγκινούν τον λαό της χώρας του, ο οποίος αγωνίζεται, και μάλισταμε νύχια και με δόντια, μόνο για την επιβίωσή του. Ακόμη, οι καθημερινές απειλές του, πρωί μεσημέρι βράδυ κατά της Ελλάδος, βλέπει πως… πέφτουν στο κενό. Καταλαβαίνει πως η Ελλάδα, που δεν είναι Συρία, είναι αποφασισμένη και πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Και ασφαλώς γνωρίζει πως η Ελλάδα έχει υπεροπλία σε αέρα και σε θάλασσα.«Η χώρα μας υπερτερεί σε όλα. Και φυσικά σε έμψυχο υλικό. Το Ναυτικό μας είναι πολύ πάνω από το τούρκικο», δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» στον ELLADA94,3FM ο εν αποστρατεία ναύαρχος Ιωάννης Εγκολφόπουλος. Για το έμψυχο υλικό μάλιστα πρόσθεσε με νόημα: «Τα καράβια χωρίς ικανούς ανθρώπους, χωρίς έμψυχο υλικό, αποτελούν και είναι “μολύβια” βαριά και βουλιάζουν!».

Έχοντας στον νου του όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε ρότα! Όχι πως εγκατέλειψε τις απειλές του κατά της Ελλάδος, αλλά επειδή είναι καλός παίκτης και της πολιτικής, προσπαθεί πια να… πιάσει το συναίσθημα του απλού πολίτη! Έτσι, εκτός από τις καθημερινές ομιλίες με υποσχέσεις, ο Ερντογάν ανέβηκε στο πάλκο κοντά στα σύνορα με τη Συρία (δεν ξέρω εάν αυτό έχει κάποια σημασία!) και με τον γνωστό λαϊκό τραγουδιστή Ιμπραήμ Τατλισές (γεννήθηκε στην Ούρφα, στην αρχαία Έδεσσα, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι Κούρδος) τραγούδησε μια μεγάλη επιτυχία, ένα σουξέ στα ερωτικά, στα τραγούδια αγάπης της Τουρκίας. «Καρδιά μου, μη σταματάς, μίλα. Καρδιά μου, πες το εσύ. Πες τον έρωτά μου στην αγαπημένη, πες τον πόνο μου στην αγαπημένη. Άντε πες της πόσο την αγαπώ, άντε πες της πως την βλέπω στα όνειρά μου, πες της τα ξενύχτια μου. Άντε πες της», λέει το τραγούδι, που είναι πολύ ωραίο!

Πρέπει να πω πως ο πρόεδρος το τραγούδησε με τέτοιον τρόπο που εντυπωσίασε. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ο Ερντογάν με το «πες τον έρωτά μου στην αγαπημένη…», εάν αποτύχει στις εκλογές του 2023, σίγουρα θα κάνει σπουδαία καριέρα με ερωτικά αγαπησιάρικα τραγούδια της… καψούρας! Ψέματα;

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο