Τα 10 σημεία στα οποία πρέπει να δώσουν βάση οι φορολογούμενοι ώστε να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους.

Το ύψος των αποδείξεων και τα τεκμήρια αναμένεται να αποτελέσουν και φέτος τις δύο βασικές παγίδες όπου μπορεί να κρύβονται έξτρα φόροι για τους φορολογούμενους, ενώ η φορολογική κλίμακα παραμένει αμετάβλητη.

Έως τις 28 Φεβρουαρίου οι εργοδότες θα έχουν αποστείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις βεβαιώσεις αποδοχών για τα εισοδήματα των εργαζομένων το 2022 και στη συνέχεια θα ανοίξει το Taxisnet, ώστε να αρχίσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Και φέτος, ο Φόρος Εισοδήματος θα καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου και έως την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου του 2024.

Τα σημαντικότερα σημεία των φορολογικών δηλώσεων είναι τα εξής:

1. Για τις κοινές ή χωριστές δηλώσεις των συζύγων εκδίδονται χωριστές βεβαιώσεις αποδοχών και ο φόρος υπολογίζεται εξατομικευμένα.

2. Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, οφείλουν να το δηλώσουν στην αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η χωριστή δήλωση αφορά και ζευγάρια που βρίσκονται σε σύμφωνο συμβίωσης, ενώ όσοι είναι διαζευγμένοι εκ των… πραγμάτων θα υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις πτώχευσης ή δικαστικής συμπαράστασης του ενός εκ των δύο. Επιπλέον, το εισόδημα κάθε ανήλικου εξαρτώμενου παιδιού, όταν υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις, προστίθεται στο εισόδημα του γονέα με το υψηλότερο ποσό.

3. Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγχουν και να διασταυρώσουν τα ποσά που αποκτήθηκαν το 2022 και αναφέρονται στις βεβαιώσεις αποδοχών, οι οποίες πρέπει να σταλούν έως το τέλος του μηνός στην ΑΑΔΕ. Εφόσον έχουν αμφιβολίες, πρέπει να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη τους ή με τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από αναδρομικά, αυτά δηλώνονται αργότερα με τροποποιητική δήλωση για το έτος που αφορούν.

4. Τα εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα και οι επιδοτήσεις αναγράφονται στο έντυπο Ε3 και μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1.

5. Τα ποσά από τόκους που εισέπραξε ο φορολογούμενος προσυμπληρώνονται στον πίνακα 4Δ1. Από κει και πέρα, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συνδικαιούχοι, πρέπει ο καθένας να δηλώσει τους τόκους που εισέπραξε χωριστά για να γλιτώσει έστω και μερικά… σεντς φόρου.

6. Τα τεκμήρια μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερους φόρους όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τις δαπάνες διαβίωσης, έτσι όπως αυτές προσδιορίζονται από την Εφορία. Για παράδειγμα, εάν ένα ζευγάρι δηλώσει συνολικό εισόδημα 15.000 ευρώ και διαθέτει δύο ακίνητα (πρώτη και δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία) και 2 αυτοκίνητα, τότε μαζί με τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης των 5.000 ευρώ θα φορολογηθεί για τουλάχιστον 20.000 ευρώ, πληρώνοντας έξτρα φόρο έως 1.100 ευρώ. Η κάλυψη των τεκμηρίων μπορεί να γίνει είτε με τη χρησιμοποίηση ποσών από αυτά που δηλώθηκαν στον κωδικό «Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών», είτε με τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητο, αυτοκίνητο κ.λπ.).

7. Αν το ζευγάρι κατοικεί σε ακίνητο που αποτελεί δωρεάν παραχώρηση του γονιού, οφείλουν να το δηλώσουν και στο έντυπο Ε2 με την ένδειξη «δωρεάν παραχώρηση», συμπληρώνοντας τα πλήρη στοιχεία του επικαρπωτή, ενώ για κάθε παράλειψη το σύστημα δεν αφήνει να προχωρήσει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

8. Τα εισοδήματα από ενοίκια δηλώνονται στο έντυπο Ε2, με βάση τα στοιχεία του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου που έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ, ενώ το σχετικό ποσό περνάει στη συνέχεια αυτόματα στο έντυπο Ε1. Σημειώνεται ότι τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές ανάλογα με το εισόδημα που αποκτήθηκαν. Έτσι, ο φόρος για ποσά έως 12.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 15%, για τα ποσά από 12.000 έως 35.000 ευρώ με 35% και άνω των 35.000 με 45%.

9. Δεν φορολογούνται τα εισοδήματα από πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.), τα επιδόματα που λαμβάνουν τα μέλη της οικογένειας, τα εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης κ.λπ.

10. Τέλος, καθοριστική για το τελικό ύψος του φόρου είναι η παράμετρος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος ή το ζευγάρι. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, όσοι κατοικούν σε χωριά, οι φυλακισμένοι κ.λπ. Σημειώνεται ότι αν κάποιος δεν πιάσει το όριο του 30%, τότε στη διαφορά που υπάρχει έως το απαιτούμενο ποσό εφαρμόζεται συντελεστής φορολόγησης 22%. Για δηλωθέν εισόδημα από κάθε πηγή, π.χ. 20.000 ευρώ, το ελάχιστο όριο αποδείξεων είναι 6.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος συγκεντρώσει αποδείξεις 5.000 ευρώ, τότε για τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ θα πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο