Να πούμε κάποια πράγματα με ψυχραιμία. Εκλογές είχαμε πριν από δύο ακριβώς μήνες και θα ξαναέχουμε σε τέσσερα χρόνια. Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα, κοντά 46 μήνες, οπότε ψυχραιμία, αφού σήμερα δεν υπάρχει θέμα εξουσίας στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως θέμα αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Η ΝΔ, για να μιλήσουμε και με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Το ιστορικότερο κόμμα στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροδεξιάς στην ΕΕ. Συνεπώς, οφείλει να ανασυνταχθεί πάραυτα και να φύγει μπροστά, γιατί είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για την πατρίδα μας. Άλλη κυβερνητική πρόταση δεν υπάρχει. Πολιτικά ζόμπι, μαθητευόμενοι μάγοι και συνωμοσιολόγοι της πλάκας είναι οι εναλλακτικές.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποβάλει τάχιστα το σύνδρομο της δεύτερης καταστροφικής τετραετίας, γιατί τίποτα δεν θεωρείται κεκτημένο. Οι κόποι και οι επιτυχίες της περιόδου 2019-2023 μπορεί να εξαερωθούν και να βρεθούμε πάλι εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, αλλά κάτω από πολύ πιο επαχθείς συνθήκες.

Αν αποτύχει η ΝΔ σε αυτήν τη δεύτερη τετραετία –κάτι που δεν δείχνει πιθανό–, εκείνες οι δυνάμεις που θα αναδειχθούν θα είναι του δεξιόστροφου και αριστερόστροφου ανορθολογισμού και του αντισυστημισμού. Οι «αγανακτισμένοι» αναζητούν ένα κοινωνικό ερέθισμα για να ανασυγκροτηθούν και να επανεμφανιστούν. Υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, επικοινωνούν, οργανώνονται και περιμένουν. Και αυτούς δεν τους συμφέρει η κανονικότητα.

Επειδή βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας, κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν πρέπει να νομίζουν πως υπάρχει πίστωση χρόνου. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι ψύχραιμοι, αλλά απαιτητικοί άνθρωποι. Ψήφισαν Μητσοτάκη και ΝΔ γιατί θέλουν αποτελέσματα. Διαπιστώσεις, εκθέσεις ιδεών και… τηλεοπτικές αναλύσεις δεν έχουν πέραση. Όσοι υπουργοί απλώς περιγράφουν το πρόβλημα χωρίς να το λύνουν, είναι εκτός πραγματικότητας. Επειδή έρχονται και αυτοδιοικητικές εκλογές, ας τα έχουν αυτά υπόψη τους για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.

Βέβαια υπάρχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και παίρνει –από ό,τι όλα δείχνουν– το παιχνίδι πάνω του. Με μεγάλη πιθανότητα, αν όχι βεβαιότητα, να το κερδίσει και αυτήν τη φορά.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο