Ολοκληρώθηκε η εξειδίκευση του νομοσχεδίου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει για το 2024 μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, πρόκειται για μια ολιστική και πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:

  • Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. «Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές», είπε.
  • Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
  • Ο τρίτος είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
  • Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Ο πέμπτος άξονας είναι ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Χατζηδάκης: Πώς θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες
«Θέλω για λίγο να εμβαθύνω για το νέο σύστημα δίκαιης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών» είπε ο κ. Χατζηδάκης, πριν δώσει τον λόγο στον αρμόδιο υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

«Γιατί καινούριο σύστημα φορολόγησης;», διερωτήθηκε ο υπουργός. «Γιατί το 71% δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου», απάντησε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό».

Ακόμη, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο τέλος επιτηδεύματος, που τώρα ανέρχεται στα 650 ευρώ. Πλέον, μειώνεται το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και 25% για όσους δηλώνουν κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ.

«Δίνεται έτσι κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ο υπουργός.

Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ, σημείωσε.

Θεοχάρης: Πώς θα περιοριστεί η χρήση μετρητών
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών.

Όπως είπε, οι τέσσερις άξονες είναι:

  • Υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής.
  • Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας.
  • Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.
  • Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.
  • Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, ανέφερε πως «το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο».

Ακόμη, ο κ. Θεοχάρης γνωστοποίησε την παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για την οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπεται αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Θεοχάρης: Πώς θα «χτυπήσει» η κυβέρνηση τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών
Για τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών είπε πως «συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφενός», και «εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών αφετέρου», καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα στις πλάτες λίγων.

«Βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια», εξήγησε ο υφυπουργός.

«Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, εξαιρουμένων των αγροτών και των “μπλοκάκηδων”, που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί», σημείωσε.

Ο προσδιορισμός της ελάχιστης αμοιβής θα γίνεται ως εξής:

Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερου μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος.
Θα λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των υπαλλήλων του.
Πιτσιλής: Οι τρεις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου
Παίρνοντας τον λόγο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις.

Αυτές είναι:

  • Η διεύρυνση των ψηφιακών εργαλείων.
  • Η ενίσχυση της διαφάνειας.
  • Η συνεργασία με πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα φέρουν κάμερες για την προστασία των ελεγκτών, αλλά και τη διασφάλιση ζητημάτων ακεραιότητας. Μάλιστα, τόνισε ότι και οι συναντήσεις των στελεχών της Αρχής με τους φορολογούμενους θα καταγράφονται. Το ίδιο θα ισχύει και για τους τελωνειακούς ελέγχους και τις συναντήσεις με τελωνειακούς υπαλλήλους.

Ακόμη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ εστίασε την ομιλία του στη λαθρεμπορία καυσίμων, λέγοντας ότι πλέον οι εταιρείες εμπορίας θα έχουν υποχρέωση να ελέγχουν την κατάσταση των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται, να ενημερώνουν τις Αρχές για οποιαδήποτε παράβαση και να διακόπτουν τη συνεργασία τους με όσους παρανομούν