Οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, αποφάσισε από νωρίς σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που «εξασφαλίζει, από κοινού με τους εταίρους τη σταθερή, προβλέψιμη και βιώσιμη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία την περίοδο 2024-2027», όπως αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων των Ευρωπαίων ηγετών.

Από νωρίς επετεύχθη συμβιβασμός με τον Βίκτορ Όρμπαν με την προσθήκη στα συμπεράσματα μίας παραγράφου που προβλέπει τη δυνατότητα σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο χρόνια για να επανεξεταστεί η εκτέλεση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που περιλαμβάνει και τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή βοήθεια που προορίζεται για την Ουκρανία την περίοδο 2024-2027 δεν θα υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 33 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν υπό τη μορφή δανείων και τα 17 δισ. ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας στήριξης.

Πέραν της «Διευκόλυνσης για την Ουκρανία», οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματά τους επαναλαμβάνουν «την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών να συνεχίσουν να παρέχουν έγκαιρη, προβλέψιμη και βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης (EPF) και της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ, καθώς και μέσω της άμεσης διμερούς βοήθειας από τα μέλη κράτη, σύμφωνα με τις ανάγκες της Ουκρανίας».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία, ιδίως εν όψει της δέσμευσης να παρασχεθεί στην Ουκρανία ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ