Στον ανηλεή πόλεμο των πολιτικών, η μελέτη της «Τέχνης του πολέμου», που γράφτηκε από τον Κινέζο στρατηγό Σουν-Τζου πριν από 2.500 χρόνια, είναι κάτι περισσότερο από επίκαιρη, όσο διεξάγονται «πολιτικοί πόλεμοι», όπως στις μέρες μας.

Η διαχρονική πραγματεία του Κινέζου στρατηγού περί πολέμου αποτελεί τη «Βίβλο» των πολιτικών, αλλά και των μάνατζερ των επιχειρήσεων και των εξουσιών.

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλό θα ήταν τα άλλα πολιτικά κόμματα, και ιδιαίτερα το κυβερνών κόμμα, να μελετήσουν το κεφάλαιο «Ώρα για πυρ» του βιβλίου του Κινέζου στρατηγού.

Σύμφωνα λοιπόν με τον στρατηγό Σουν-Τζου, η επιθετική στρατηγική δεν σταματά ποτέ. Ούτε και μετά από ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Όταν λοιπόν ξεσπάσει φωτιά και ανακατωσούρα στο στρατόπεδο του αντίπαλου, εξαπολύστε επίθεση και απαλλαγείτε εύκολα από τον πολιτικό αντίπαλό σας.

Μην αφήσετε τον αντίπαλό σας να ανασυνταχθεί, να βρει συμμάχους, να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Ο Κινέζος στρατηγός συμβουλεύει ακόμη τα εξής:

• Όταν τα στελέχη των αντιπάλων «τρώγονται» μεταξύ τους, θα πρέπει να τους αφήσετε να ομφαλοσκοπούν. Η εσωστρέφεια τρώει, όπως το σαράκι, και κάνει αδύνατη την άμυνά τους σε πιθανή επίθεση. Στην κατάλληλη στιγμή μπορείτε να επιτεθείτε και να διαλύσετε τον αντίπαλο σας, χωρίς απώλειες.

• Όταν στο αντίπαλο στρατόπεδο μπει η φωτιά της διαμάχης και των προσωπικών στρατηγικών, τότε βρείτε τρόπους να «κάψετε» κάποια από τα δυνατά στελέχη ή ακόμη και να πάρετε με το μέρος σας κάποια άλλα.

• Εκμεταλλευτείτε την ασυνεννοησία και την πολυγλωσσία, που σίγουρα θα υπάρχει στο αντίπαλο πολιτικό κόμμα, και ενισχύστε τα σημάδια διάλυσης και έλλειψης ανακλαστικών που πάντα ακολουθούν τους ηττημένους.

Συμπερασματικά,σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως αυτό της σημερινής πολιτικής κατάστασης, η επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής που θα χρησιμοποιήσουν τα πολιτικά κόμματα λίγο πριν από τις ευρωεκλογές θα καθορίσει και το αποτέλεσμα της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Απέναντι στο σίριαλ του εμφύλιου αλληλοσπαραγμού, που μαστίζει μια πολιτική παράταξη, ο Σουν-Τζου συμβουλεύει τα αντίπαλα κόμματα να κινηθούν με οργάνωση, μεθοδικότητα, συνέπεια, ηρεμία και μεγιστοποίηση του οφέλους με τη χρήση ισχυρού χαρτιού, άσο στο μανίκι, αν υπάρχει.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, βγείτε νικητές με σύμβουλο τον Κινέζο στρατηγό Σουν-Τζου, γιατί εκλογές ίσον πόλεμος!

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος, συγγραφέας Οδηγών Πολικής Αυτοβελτίωσης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο